Zdravlje

ZDRAVLJE: 7 – Namirnica da brže zaspite i bolje spavate

Podijeli s drugima

Ako imate problema sa spavanjem noću, to može biti zbog činjenice da konzumirate preteške večere i nezdravu hranu.

Ali koja je najbolja hrana za dobar san? Prije spavanja pokušajte pojesti jednu ili više od ovih namirnica:

Hrana bogata proteinima – čini da se osjećate siti, zaustavljajući glad.

Ne morate puniti tanjir. U ovu grupu spadaju sveže voće, sir, jaja i mahunarke.

Ćureće meso – Ćureće meso je bogato triptofanom, supstancom koja će učiniti da se osećate siti. Takođe ima sposobnost da vam pomogne da zaspite. Jedite ovo meso uz povrće nekoliko puta sedmično i primijetit ćete razliku, piše Top Channel.

Voda – Ne zaboravite da hidratizirate svoje tijelo svaki dan, a posebno noću. Prije spavanja popijte čašu tople vode. Ako je hladna, možete je uzimati u obliku biljnog čaja (sode ili industrijskih sokova).

Banane – Dvije su važne nutrijente koje djeluju kao prirodne tablete za spavanje: melatonin i triptofan. Osim toga, obezbjeđuje magnezijum, koji ublažava fizičku napetost. Ako jedete bananu, mozak šalje nalog tijelu da spava.

Med – Čaša toplog mleka sa kašikom meda kao zaslađivača je odlično rešenje za miran san. Smanjuje nivoe hormona zvanog apetit, čiji je zadatak da aktivira stanje uzbune. Dakle, ako je nizak, zaspati ćete skoro odmah.

Kamilica – Pijte čaj od kamilice svako veče pre spavanja, zaslađen kašičicom meda. Opušta um i tijelo i omogućava vašim mišićima da se odmore.

Hleb od integralnog brašna – Kriška hleba omogućava telu da oslobodi insulin, koji putuje krvlju i proizvodi serotonin, supstancu koja eliminiše depresiju i anksioznost. Noću ćete spavati bez problema.

Povezani Članci

Back to top button