Zdravlje

Kada jesti doručak i šta je najzdravije?

2 minuta čitanja

Šta odabrati za doručak

Doručak treba pojesti najkasnije jedan sat posle buđenja. Rezerve glukoze u jetri imamo najviše za 1.5 sat, a glukoza je neophodna za energiju jer pokreće mišiće.

Količina i vrsta hrane direktno zavisi od godina, pola, zdravstvenog stanja, fizičke i mentalne aktivnosti koja nas očekuje.

Nutricionistkinja ističe da doručak mora da sadrži sve glavne nutritijente, dok su količine individualne. Proteine unosimo kao jaja, mlečne proizvode, nemasne kvalitetne suhomesnate proizvode. Od ugljenih hidrata najbolji su hleb ili tost – ali treba znati da mnoge nadimaju hlebovi ili peciva od integralnog brašna sa raznim semenkama, da imaju više kalorija i više hemije jer su obično napravljeni da duže zadržavaju svežinu.

Treći nutritijent je masnoća koju unosite kroz mlečne proizvode i tu treba voditi računa – ne treba je izbegavati jer za hormone i vitamin D je potrebna masnoća, ukazuje Branka Mirović. Važna je naravno i tečnost koju možemo uneti kroz mleko, jogurt, kiselo mleko ali dobro je popiti i čaj. Ako vam prija uz doručak pojedite i malo svežeg povrća.

Povezani Članci

Back to top button