Zdravlje

Koliko je važno pojesti sedam datula (hurmi) ujutro

Podijeli s drugima!

Preporučuje se ujutro nakon buđenja konzumirati sedam datula. Naime, spavanje isprazni želudac (kao i post) i jetra ne nalazi ništa što bi iz njega crpila i poslala organima. Stoga, šećer najbrže stiže do jetre, te ga ona brzo sagorijeva i dobivenu energiju šalje mozgu i drugim organima. Znanost je dokazala da su šećer i voda prvo što je potrebno organizmu nakon spavanja (ili posta). U prilog ovome govori jedan hadis u kojem poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, spominje medinsku datulu adžvu: “Ko svaki dan ujutro pojede sedam datula (vrste adžva), tog dana neće mu moći naškoditi ni otrov ni sihr.” (Buhari)

Znanstvena istraživanja dokazala su doslovno čudo ovoga hadisa:

• Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, spomenuo je broj sedam. Ovaj broj igra značajnu ulogu u svemiru, Kur’anu i Poslanikovoj, sallallahu alejhi ve sellem, tradiciji. Dovoljno je spomenuti da je prvi broj koji se spominje u Kur’anu broj sedam.

• Sedam datula otprilike je teško 70 grama, što predstavlja dovoljnu količinu različitih minerala, soli i vitamina potrebnih organizmu.

• Ova količina je dovoljna da očisti organizam od akumuliranih otrova u stanicama kao što su teški metali. U današnje vrijeme akumulacija otrovnih tvari se povećala usljed raširenih zagađenja vode, zraka i hrane, cjepiva.

• Hadis implicitno štetne tvari koje se unose u organizam označava kao otrov. Također se spominje da jedenje datula smanjuje opasnost koju te štetne tvari predstavljaju za organizam.

• U hadisu se ne kaže da otrov nema nikakvog utjecaja na onoga ko pojede sedam datula. Ustvari, činiti to namjerno (uzimati otrov) smatra se štetnim po zdravlje, a to je po islamu zabranjeno. Ovdje moramo shvatiti da, ako pojedemo sedam datula svakog jutra, to smanjuje štetni efekat otrova. Da bi se postigao što bolji učinak, jedenje sedam datula svakog jutra trebalo bi biti stalna navika kao što to od nas naš poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, traži.

Iz hadisa nam je jasno da ova praksa pomaže i našem psihičkom zdravlju i da ono postaje stabilnije ukoliko se ovaj postupak primjenjuje.

Velika količina šećera, odnosno glukoze, fruktoze i saharoze u datuli daje instantnu energiju. Tijelo koristi ugljikohidrate da pravi glukozu, što tijelo koristi da prevede u energiju, a zatim tu energiju koristi za efikasnije kretanje i rad. Glukoza se može odmah koristiti ili skladištiti u mišićima i jetri za kasniju upotrebu. Datule imaju značajnu količinu željeza, što ih čini dobrim lijekom u slučaju anemije.

Kao što je već naglašeno, datula sadrži tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 i pantotensku kiselinu, a svi ovi vitamini su u grupi koja se zove B-kompleks, i oni imaju mnoge zdravstvene funkcije. Odgovorni su za održavanje nivoa glukoze, obezbjeđujući energiju i proizvodeći krvne stanice, između ostalog. Datula je dobar izvor kalcija koji je esencijalan za kosti.

Datula također ima sastojke koji vraćaju crijevnu floru u normalno stanje. Svojim nikotinskim sastavom poboljšava zdravlje crijeva, sprečavajući razvoj negativnih i pospješujući razvoj pozitivnih bakterija potrebnih za bolji rad crijeva. Pomaže i kod dijareje zbog kalija koji sadrže. Kalij je isto tako potreban organizmu radi održavanja zdravlja i balansa centralnog nervnog sistema, a potreban je i za kontrakciju mišića, što uključuje i lupanje srca.

Povezani Članci

Back to top button