Zdravlje

Kako izbeći glavobolju tokom ramazana/posta?

Podijeli

Glavobolja se pojavljuje kod mnogih postača tokom mjeseca ramazana, a neki od razloga su hipoglikemija (nedostatak šećera), nedostatak kofeina, promjene u ciklusu spavanja, te stres uzrokovan samim postom.

U prospektivnoj studiji izvedenoj u periodu od četiri mjeseca pri University of Malaya (dva mjeseca prije ramazana, te mjesec ramazan i jedan mjesec poslije), 83 osobe (1/3 žena) u starosnoj dobi od 18 do 47 godina je dat dnevnik u kojem su zapisivali informacije o glavobolji, odnosno nedostatku iste za određeni dan. Pomoću Chronic Pain Gradea, odnosno skale za kvantificiranje boli, nakon svakog mjeseca se kvantificirala težina boli.

Početak glavobolje se najčešće dešava tokom popodneva ili predvečer prije iftara. Tokom ramazana je pojavljivanje glavobolje nešto učestalije. Oni koji su inače skloni dobivanju glavobolje tokom drugih dijelova godine, imaju više šanse da je dobiju i tokom ramazana. Njih 48% je osjetilo povećanje učestalosti glavobolje, dok 38% subjekta studija koji nemaju posebnu historiju glavobolja i migrena (tokom zadnjih 6 mjeseci), dožive glavobolje tokom mjeseca ramazana.

Kako izbjeći i ukloniti glavobolju tokom Ramazana?

Dr. Elliot Shevel ističe da je nedostatak kofeina najčešći uzrok glavobolje tokom posta. Ovo se može izbjeći na način da osoba smanji konzumaciju kofeina u sedmicama prije ramazana. Također, savjetuje se da se tokom sehura popije jedna količina kafe.

Smanjen nivo šećera u krvi  (hipoglikemija) može također biti uzrok glavobolje kod mnogih ljudi. Ako se za sehur konzumira jelo koje je bogato šećerom, to može dovesti do naglog porasta šećera, ali i skorog pada koji prouzrokuje glavobolju. Konzumiranje obroka sa niskim sadržajem šećera može spriječiti glavobolju tokom dana.

Dehidracija je još jedan okidač glavobolje. Adekvatan unos tekućine tokom sehura može spriječiti istu. Ljudski mozak se sastoji od 75% vode, te je stoga vrlo osjetljiv na količinu vode koja mu je na raspolaganju. Kada mozak primjeti da je snabdijevanje vodom prenisko, počinje proizvodnja “histamina”. To je u suštini proces raspodijeljivanja dostupne vode u tijelu s ciljem da se spasi mozak u slučaju nedostatka vode na duže vrijeme. Histamini direktno uzrokuju bol i slabost, odnosno glavobolju i osjećaj nedostatka energije u tijelu.

“Oni koji doživljavaju glavobolje, također trebaju, koliko je to moguće, izbjegavati izloženost drugim okidačima glavobolje, kao što su stres, umor i nedostatak sna.”, navodi dr. Shevel. Također se preporučuje konzumacija preventivnih tableta i lijekova protiv glavobolje, a čije djelovanje je namijenjeno za preko 10 sati (na primjer Naproxen).

Num

Povezani Članci

Back to top button