Zdravlje

ZDRAVLJE: 6 – Zdravstvenih prednosti limuna

Limun je bogat vitaminom C i vlaknima. Sastoje se od mnogo korisnih sastojaka. Osim toga, limun ima i vitamin B6, bakar, kalijum, flavonoide, antioksidanse magnezijum, cink i fosfor. Limun ima malo kalorija i masti. Vitamin C prisutan u limunu takođe pomaže u procesu apsorpcije gvožđa u vašem telu.
Antioksidansi pomažu u uklanjanju slobodnih radikala koji mogu oštetiti naše stanice u tijelu. Ovi nutrijenti mogu pomoći u prevenciji bolesti i promovirati zdravlje i dobrobit. Limun se može koristiti na nekoliko ukusnih načina, a ne samo kao začin ili ukras.

Evo šest neverovatnih zdravstvenih prednosti limuna:

1.Zdravlje srca

Budući da su limuni dobar izvor vitamina C i antioksidansa, oni su korisni za zdravlje srca, pa čak i pomažu u prevenciji srčanih bolesti i moždanog udara. Količina vlakana u limunu može smanjiti neke faktore rizika za srčana oboljenja.

  1. Pomozite u prevenciji raka Budući da je odličan izvor antioksidansa i vitamina C, limun takođe pomaže u prevenciji raka. Oni sprječavaju slobodne radikale da uzrokuju oštećenje stanica koje mogu uzrokovati rak.
  2. Pomažu u prevenciji bubrežnih kamenaca Kamen u bubregu je vrlo čest ovih dana i ljudi koji ih dobiju često pate od problema iznova. Limunska kiselina pomaže u prevenciji bubrežnih kamenaca povećavajući volumen urina i povećavajući pH urina. To stvara nepovoljnije okruženje za stvaranje kamenca u bubregu.
  3. Pruža olakšanje za želučane infekcije Pacijentima se savjetuje da konzumiraju limunove kapi kada imaju infekciju grla. To je zato što su limuni poznati po svojim antibakterijskim svojstvima koja smanjuju djelovanje bakterija i donose olakšanje.
  4. Pomažu u prevenciji anemije Limun pomaže vašem tijelu da apsorbira više željeza iz biljne hrane u vašoj ishrani. Morate održavati adekvatan nivo željeza kako biste spriječili anemiju, što je manji broj crvenih krvnih zrnaca u vašem tijelu od prosječnog što je često rezultat nedostatka željeza.
  5. Pomaže u kontroli tjelesne težine Limun često potiče gubitak težine. Vjeruje se da topiva pektinska vlakna u njima proširuju želudac i pomažu da se duže osjećate sito. Treba napomenuti da sok od limuna ne sadrži pektin, tako da limunov sok neće podsticati sitost na isti način.

Redaksia: muhamedmustafaas.com

Povezani Članci

Back to top button