Zanimljivosti

Šta ako vam je djete tvrdoglavo – Šta nauka kaže o tome?

Podjeli s drugima

Šta ako vam je djete tvrdoglavo – Šta nauka kaže o tome?

Roditelji su često zabrinuti za svoju djecu, iz raznih razloga. Pogotovo oni koji su nedavno postali roditelji, gotovo svako “odstupanje od normalnog” svoje djece podnose sa velikim stresom i pokušavaju pronaći rješenja za “probleme” koji se pojavljuju kod njihovih mališana.
Bez sumnje, svaki roditelj bi voleo da ga dete sluša, da dobro prihvata “naredbe” i da ne insistira na onome što mu um govori. Ali čini se da se to ne ispostavi uvijek kao loša osobina, barem ne prema studiji objavljenoj u “Developmental Psychology”!

Studija kaže da se tvrdoglavo dijete može pretvoriti u vrlo uspješnu odraslu osobu. Istraživači koji su vodili studiju pratili su grupu od 700 ljudi u dobi od 9 do 40 godina i možete li pogoditi ko su primali najveće plate? Oni koji su bili tvrdoglavi, jake volje i koji su ignorisali pravila i svoje roditelje, na kraju su uspjeli mnogo više od ostalih.
Autori studije insistiraju na tome da takva djeca mogu biti konkurentnija u razredu, što dovodi do boljih ocjena. Oni takođe mogu biti zahtjevniji kao odrasli; kada pregovaraju o plaći, mogu tražiti više. Oni su takođe spremniji da se bore za svoje finansijske interese, čak i ako to rizikuje da uznemiri prijatelje i kolege.
Međutim, treba napomenuti da samo tvrdoglavost nije dovoljna za srećan život.
Međutim, dragi roditelji, nemojte previše brinuti ako vaše dijete želi da prekrši pravila, jer ako danas zatraži veću čokoladu, sutra će tražiti veću povišicu.

Autor: Psychiatry Magazine
Preveo: Mirsad Aslani

Povezani Članci

Back to top button