Zanimljivosti

TAJNE ODGOJA: 7 načina kako palestinska majka odgaja svoje djete

Podijeli s drugima!

Palestinska majka ne traži najbolju školu za svoje dijete, jer je ona prava škola njenog djeteta. Način podizanja njenog djeteta razlikuje se od načina odgoja drugih majki. Ona je heroina jer gradi generacije i heroje. U svom djetetu gaji određene vrijednosti, po čemu se izdvaja od sve ostale djece na svijetu. Ove vrijednosti su:

Prvo: Palestinska majka odgaja svoje dijete s osjećajem koliko je porodica važna i da treba postojati bliska veza između članova porodice. Od malih nogu vaspitava svoje dijete da odrasta sa osjećajem odgovornosti za sebe, svoju braću i sestre.

Drugo: Palestinska majka potiče svoje dijete da bude intelektualno i kulturno uspješno. Njoj je stalo da njeno dete dobije vjerska i naučna znanja, dostigne najviše nivoe obrazovanja i diplomiranja i kako biti uspješan u različitim oblastima života, kako postati lider…

Treće: Palestinska majka vodi računa da svom djetetu usađuje islamske vrijednosti i moral. Ona uči svoje dijete značenju strpljenja, izdržljivosti, snage i vjere. Ona ga uči kako da savlada strah obraćajući se Allahu u molitvi, čitajući Kur’an i veličajući Allaha tekbirom. Palestinska majka je snažna i ponosna žena koja se raduje kada je njeno najstarije dijete ubijeno, saginje se da ga poljubi u čelo, miluje ga po kosi i pokriva palestinskom zastavom. Mala djeca se ugledaju na njeno nepokolebljivo ponašanje i postojanost, pa je uzimaju za primjer i odrastaju u duhu vrijednosti i morala.

Četvrto: Palestinska majka uči svoje dijete historiji, politici i vjeri tako da je ono politički svjesno svoje stvarnosti i vjerski je posvećeno podršci velikom cilju, jer je džamija Aksa prva kibla muslimana, od kojih je druga džamija je izgrađena na površini zemlje i mjesto je gdje je Poslanik, a.s., klanjao kao imam poslanika u noći Isra i Miradža.

Peto: Palestinska majka brine o svom djetetu da bude odano vjeri, da bude ispravna u molitvi, da uči Kur’an napamet i da bude redovno u obavljanju raznih ibadeta.

Šesto: Palestinska majka priprema svoje dijete da se prilagodi životnim iskušenjima i da razmišlja o alternativi u slučaju nedostatka osnovnih i komplementarnih životnih potreba.

Sedmo: Palestinska majka povezuje svoje dijete sa njegovim palestinskim i islamskim identitetom kroz praznike, razne događaje, učenje pjesama i ilahe koji u njega usađuju snagu, hrabrost i moć vjere. Palestinska majka svom djetetu daje više ljubavi i suosjećanja nego milovanja i zabave. Ona – od malih nogu – priča svom djetetu priče o herojima da ono voli i štiti domovinu. Ona njeguje svoje dijete s osjećajem ljubavi prema džamiji Aksa i Palestini. I tako dijete odrasta sa punom sviješću o stvarnosti u kojoj živi, ​​zna svoju ulogu u ovom životu, ne boji se nikoga osim Allaha, njegov cilj je jasan i zna kako se suočiti sa bolnim događajima koje život ima , čak i ako umre jer zna da je smrt za njega život.

Cijeli svijet, gledajući ponašanje i stavove palestinske djece kroz ekrane, ne sagledava njihovu hrabrost i neustrašivost. Tajna ovog snažnog odgoja je majka kod kuće i otac na bojnom polju. Palestinska djeca uče svijet pojmovima otpora, hrabrosti, snage, izdržljivosti i moći vjere u Svemogućeg Allaha.

Dr. Džasim Mutaua

Povezani Članci

Back to top button