Zanimljivosti

Primila islam, rodila 14 – djece, osnovala biznis i postala multimilioner

Podijeli s drugima!

Počela je to jednostavno iz želje da obezbijedi prihod za svoju djecu, a sada se to pretvorilo u višemilionski posao. Ovo se dešava Tammie Umbel u Dallasu, Virginia. Osim što vodi kozmetičku kompaniju, ona također školuje kod kuće svoje 14 djece – i kaže da još uvijek nalazi vremena za sebe.

Sadržaj ovih kozmetičkih kutija može se činiti beznačajnim, ali za Tammie Umbel su od velike vrijednosti, pomogli su joj da zaradi milione dolara.

Sa svojom vizijom, Umbeli je vrijedno radila i nalazila vremena za učenje. Deset godina kasnije, 2010. godine, zaradila je prvi milion. Ali za razliku od drugih milionera, Umbel je morala da odgaja i svoju mnogobrojnu decu. “Do tada sam imala osmoro djece, moj muž je završio studije medicine i konačno počeo raditi kao ljekar. Više sam se brinula za budućnost ako mu se nešto desi. Morala sam pronaći način da nahranim djecu.”

Umbel, koja je odrasla u predgrađu Vašingtona, mislila je da je način da u tome uspje jedino da pokrene sopstveni biznis. Od muža je tražila 1.500 dolara i donijela odluku koja će joj promijeniti život – proizvodit će proizvode za šminkanje s organskim sastojcima, uvozeći ih iz Afrike. “Kada sam imala 15 godina, postala sam musliman i živela sam u ulici Embassy u DC-u. Postoji Islamski centar u koji dolaze ljudi iz cijelog svijeta. Svaka od žena tamo je imala svoju posebnu rutinu prirodne ljepote. Oduševila me njihova rutina šminkanja.”
Umbel je prišla ženama i pitala ih koja je njihova tajna ljepote – tamo je čula za puter afričkog drveta zvanog shea. Godinama kasnije, sjetila se sastojka, koji je jeftin u Africi, i odlučila ga donijeti u Sjedinjene Države. Kad god je išla na putovanja zbog svog novog posla, uvijek je vodila i djecu sa sobom.

„Ako sam putovala u Maroko, oni su sa mnom dolazili. U Egipat, i dalje bih ih imala sa sobom.”
Uskoro ću se vratiti iz Afrike sa još namirnica, a ono malo slobodnog vremena koje imam počela sam čitati knjige iz hemije i botanike i eksperimentirati s različitim receptima. Sada prodajem više od 300 organskih proizvoda za šminku.

“To su esencije koje sam prikupila iz različitih dijelova Afrike.”
Dok je započinjala i razvijala svoj posao, Shea Terra Organics, Umbel je bila vaspitačica kod kuće sa svojih 14 djece, starosti od 5 do 27 godina. Njeno šestoro starije djece sada je na fakultetu, a najmlađi studiraju i pomažu u kućnim poslovima. Kažu da jednog dana žele da budu uspješne kao i njihova majka.
„Moje ime je zapravo… Tammie… to je hebrejsko ime, što znači: Upotpunjeno, Savršeno… A to je ono čemu 45-godišnja majka i poslovna žena teži – savršenstvu, ni manje ni više.

Povezani Članci

Back to top button