UncategorizedZdravlje

NAUČNO ISTRAŽIVANJE: Koristi apstinencije od hrane (nakon 3 dana)

Podijeli

Uzdržavanje od hrane i pića, odnosno post, samo 3 dana može regenerirati cijeli imunološki sistem, čak i kod starijih osoba, prema najnovijim nalazima naučnika.
Iako su dijetetičari kritizirali post, nova istraživanja pokazuju da izgladnjelo tijelo stimulira proizvodnju novih bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcija.

Naučnici sa Univerziteta Južne Kalifornije pokazali su da bi njihovo otkriće moglo biti posebno korisno za ljude koji pate od narušenog imunološkog sistema, čak i za pacijente s rakom koji su podvrgnuti hemoterapiji.

Od velike je koristi i starijim osobama kojima je zbog starosti smanjena funkcija imunog sistema i teško se bore sa uobičajenim bolestima kod kuće.

Naučnici su rekli da post pokreće regenerativnu promjenu sa proizvodnjom bijelih krvnih zrnaca koja su u suštini regenerativna za imuni sistem.

“Dobra vijest je da oštećeni, stari i neefikasni dijelovi imunološkog sistema odumiru tokom posta”, rekao je Walter Longo, profesor na Univerzitetu u Kaliforniji.

“Sada, ako počnete sa oštećenim imunološkim sistemom, od hemoterapije, ozljede ili starenja, post može stvoriti novi imunološki sistem tačku po tačku”, nastavio je.

Kada sistem počne da štedi energiju, jedna od stvari koje radi je da reciklira imune ćelije koje nisu potrebne ili su oštećene.

“Potrebno je još kliničkih studija, ali kada se odlučite na ovakvu ‘dijetu’, ipak se treba konsultovati sa svojim lekarom, a mi pokušavamo da saznamo da li to utiče na druge različite organske sisteme, a ne samo na imunološki”, rekao je dr. Longo

Međutim, bilo je i stručnjaka koji su bili u nedoumici oko toga.
Dr. Graham Rook, smatra da su nalazi studije nemogući.
“Korist je možda moguća jer takav period ne predstavlja rizik čak ni za oboljele od raka, ali s obzirom da zdravlje dolazi i od redovne prehrane, nisam siguran da li je post koristan”, rekao je Chris Mason, profesor regenerativne medicine .

Dr Longo je dodao: “Nema dokaza da je post opasan za tijelo, dok postoje dokazi da je koristan, ali još uvijek moramo završiti kliničke studije iako ovo izgleda vrlo obećavajuće.”

Povezani Članci

Back to top button