Zanimljivosti

Mladić preživio zemljotres zahvaljujući objavi na društvenim mrežama (Intervju)

Podijeli s drugima

Dvadesetogodišnji student preživio je zemljotres u južnoj Turkiye, zahvaljujući svojoj objavi na društvenim mrežama koju je poslao dok je bio zaglavljen ispod ruševina zgrade, javlja Anadolija.

Boran Kubat ostao je zaglavljen ispod ruševine u Malatyji sa majkom, bakom i dva ujaka, kada je drugi zemljotres pogodio regiju.

“Nismo mislili da će se desiti tako snažan zemljotres nakon prvog. Otišli smo kući i spavali smo kada se zemljotres dogodio. Odjednom se sve smračilo, a moja majka je pala blizu mene”, ispričao je ovaj mladić za Anadoliju.

Istakao je da je na društvenim mrežama podijelio video u kojem zove u pomoć i daje tačnu lokaciju gdje se nalazi kuća.

“Imao sam telefon sa sobom, pa sam mislio da ako podijelim snimak na društvenim mrežama, moji prijatelji mogu da ga vide i mogu doći do nas. I tako su nas i pronašli. Ostao sam pod ruševinama oko pet do šest sati. Konačno su nas pronašli, mene i moju majku. Sada pokušavaju da spase jednog od mojih ujaka, a drugi ujak i moja baka su i dalje zaglavljeni pod ruševinama”, kazao je Kubat.

Ovaj mladić studira na Univerzitetu Istanbul Nisantasi i došao je u rodni grad na odmor.

“Došao sam u rodni grad baš tog dana kada smo pogođeni zemljotresom”, ispričao je Kubat.

Prema podacima Uprave za vanredne situacije (AFAD), najmanje 3.381 osoba je poginula, dok je najmanje 20.426 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turkiye, s epicentrom u južnom turskom gradu Kahramanmarasu.

AFAD je saopštio da je u zemljotresima srušeno 5.775 zgrada, a broj prijavljenih, ali još neprovjerenih urušavanja iznosi 11.302.

U područjima pogođenim razornim zemljotresima trenutno je angažovano više od 24.000 spasilaca, medicinskog i drugog osoblja.

U akcijama spašavanja dosad je zbrinuto 338.000 osoba u studentske centre i druge objekte, a ispod ruševina spašeno je više od 8.000 građana.

Povezani Članci

Back to top button