Bosanski

Kur’an: Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima – Koje tegobe med ublažava?

Sastav meda

Med sadrži voćni i  grožđani šećer (fruktoza, glukoza, maltoza, laktoza), aromatične tvari, mravlju kiselinu, eterična ulja, minerale (Na, K, Ca, Mg, Zn, Fe, Co, Ni) i vitamine (A, C, D, K,vitamine grupe B), vodu i enzime. Udio pojedinih tvari ovisi o vrsti meda.

Med je prirodni izvor životne snage, lako probavljiv, trenutno vraća izgubljenu energiju, a dužim uzimanjem osigurava fizičko i psihičko zdravlje. Naša krv sadrži 0,1 % grožđanog šećera pa se med direktno resorbira u naš krvotok i ne opterećuje jetru i gušteraču.

Vrcani med dobiven hladnim postupkom najbolji je, najprirodniji, a time i najljekovitiji med (uključujući i medljikovac).

Za pola kilograma meda potreban je marljiv rad od oko 2000 pčela koje čitavo ljeto skupljaju biljni nektar na svojim ispašama.

Koje tegobe med ublažava?

BAGREMOV MED – nesanica, smirenje, stres. Ugodnog okusa.

SUNCOKRETOV MED – dišni sustav i regulacija metabolizma masti. Jantarno je žut, specifičnog okusa i mirisa.

KESTENOV MED – metabolizam, crijeva, jetra i žuč, štiti želučano crijevnu sluznicu. Gorkast, jačeg mirisa.

ŠUMSKI MED – kardiovaskularni sustav, anemija. Taman, osebujnog mirisa i okusa. Bogat mineralima.

LIPOV MED – prehlade i upale dišnog i probavnog sustava, detoksikacija organizma. Gotovo proziran, blagog okusa.

LIVADNI MED – za oporavak djece i starijih osoba, daje organizmu energiju, olakšava razvoj. Boja i okus ovise o ispaši, jer je u ovom medu pčelinjom strpljivošću skupljeno svo bogatstvo cvjetne livade.

Medne pripravke pripremam individualno od pacijenta do pacijenta – to znači da ću med pripremiti po potrebi za dijete ili odraslu osobu, u kombinaciji s određenim ljekovitim biljem. Npr. za anemiju ću uzeti šumski med bogat željezom, dodati matičnu mliječ i cvjetni prah, ali i ekstrakt koji ću pripremiti od koprive, stolisnika, verbene, možda pelina itd. Tako nastaje kompletan ljekoviti pripravak uz koji se naravno može piti i čaj protiv anemije. Pacijenta uputim i u prehranu-nutricionistički se moraju jesti one namirnice koje su bogate željezom, ali i C vitaminom.

Isto tako se iz mjeseca u mjesec, vrsta meda može mijenjati. Važno je znati da su kliničkim ispitivanjima dokazana ljekovita djelovanja meda i matične mliječi – smanjenje upala, bolova, jačanje imuniteta…

Medeni savjeti protiv raznih boljki

Protiv depresije – 1 šalica svježeg iscijeđenog jabučnog soka s 2 žličice bagremovog meda. Uz to pijte i odgovarajući čaj protiv depresije, umora, bezvoljnosti, fizičke i psihičke iscrpljenosti.

Protiv astme – s lipovim medom izmiješati punu žličicu naribanog hrena. Ovo je pravo osvježenje za astmatičare (ili moj medni pripravak za astmu + čaj za bronhe i imunitet).

Prehlada i gripa – 20 kapi propolisne tinkture u žličici meda. Kroz dan piti čaj za imunitet s zaslađen lipovim ili suncokretovim medom.

Tonik za lice – 1 žlicu bagremovog meda otopiti u soku od jedne veće jabuke. Dodati kap lavande ili bergamota i nanijeti na čisto lice. Oprati mlakom vodom nakon 10 minuta.

Izvor: Femina.hr

Povezani Članci

Back to top button