Zanimljivosti

Kako povratiti izgubljenu volju, snagu i ambiciju

Podijeli s drugima

Vidim da osjećaš nekakvu slabost, da nemaš nikakve motivacije da nešto uradiš, samoga sebe smatraš bezvrijednim, tvoji dani prolaze uzaludno, i plašiš se budućnosti…

Obratio si se svojim bližnjima i drugovima oko tebe… i njima se žalio na svoje stanje koje te muči, od njih si očekivao da podignu tvoj moral… ali kod njih nisi našao ono što si tražio… proširio si granice potraživanja pa si se obratio i dalekima i strancima… ali ni oni nisu ispunili tvoja očekivanja! Zar nije tako? Svi su te počeli izbjegavati… zato što im je osjećaj prijatnosti u tvojoj blizini nestao, naprotiv sa svojim žaljenjem njima si postao dosadan, a i njima samima povećavaš njihove brige!

Zar nije tako?

Naprotiv, primjetio si da su svi kao i ti!

Nestabilni iznutra, ali je razlika u tome što se oni pretvaraju da su sretni i sebe zavaravaju i boje se da se suoče sa svojim problemima!

Ti ne možeš tako postupati… vratio si se od svog dugog putovanja i traganja, sa još većom brigom!

Prožimaju te razni osjećaji: “Zašto sam se pred njima omalovažavao, šta sam postigao time što sam svoju slabost ispoljavao njima?! Svi su me ostavili na cjedilu, niko mi nije pomogao onda kada mi je to najviše trebalo.”

A zatim si se povratio i rekao: “Ali, ja sam vidio da i oni sami imaju svoje brige i probleme… kako mi oni mogu pomoći kada su i oni slabići iznutra kao što sam i ja? Oni su isto u potrebi da im neko pomogne i podigne njihove ambicije.”

Zar ti se ovako nešto nije desilo?

Hoćeš moj savjet, ne nego tebi treba uputa od tvoga Gospodara Slavljen neka je i Uzvišen!

Zar ne učiš na svakom rekatu “od Tebe pomoć tražimo”…tj. “mi ne tražimo pomoć od nikoga mimo Tebe o Gospodaru”? Izgovori ovo sa iskrenošću!

Hoćeš li savjet od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem? “Ako pomoč tražiš, samo je traži od Allaha”…o d Allaha jedinog, ni od koga drugog.

Hoćeš savjet od Vjerovjesnika, alejhim salatu ve sellem: “A ja bol svoj i tugu svoju iznosim samo pred Allaha”, kao što je postupio Jakub alejhi selam… nemoj se nikome drugom žaliti.

A nakon toga: “Onaj ko se na Allaha osloni, On mu je dovoljan”. Allah jedini biće ti dovoljan.

Iskreno se osloni na Allaha, i nemoj se uzdati u nikoga drugoga mimo Allaha jedinog… znaš li šta će se nakon toga dogoditi?

Allah će ti iznova podariti volju…

I ponovo će ti podariti snagu…

I tvoje sposobnosti će se iznova aktivirati…

Pa ćeš postatati svetionik onima od kojih si juće tražio pomoć!

Postaćeš njihov uzor, oživjećeš njihove ambicije, olakšaćeš njima u teškim trenucima, potpalićeš njihov entuzijazam…i krug života će iznova započeti!

Autor: Dr. Ijad Kunejbi
Izvorhttps://www.facebook.com/eyadqunaibi
Prijevod: Put vjernika

Povezani Članci

Back to top button