Uncategorized

Kada je vrijeme za hidžab?

Podijeli s drugima!

Odgovor:  Alejkum selam ve rahmetullah! Kako žensko dijete (i muško, naravno) treba navikavati na obavljanje namaza, isto tako treba ga navikavati na oblačenje široke odjeće i pokrivanje glave mahramom. Ne treba se žensko dijete prisiljavati na hidžab, već mu islamsku nošnju treba postepeno, na lijep i prihvatljiv način, omiliti pa da, kad postane punoljetno, prihvati obavezu nošenja hidžaba.

A znaci punoljetstva jesu sljedeći:

1. izbacivanje sjemena (na javi ili u snu);
2. izrastanje dlačica na stidnom mjestu;
3. ulazak u petnaestu (lunarnu) godinu;
4. menstruacija – za žensku djecu.

I treba znati da je samo jedan od spomenutih znakova dovoljan da se dječak ili djevojčica smatraju punoljetnim.

Teško je kazati da je novotarija ženskom djetetu od sedam godina, narediti da nosi hidžab. Nije lahko za nešto reći da je novotarija u vjeri, treba imati jasan i nepobitan dokaz, tim prije jer će Allah pozvati čovjeka na odgovornost na Sudnjem danu za riječi i djela.

U kojim je izvorima upotrijebljen izraz “privikanje”? Ako mislite na hadis koji je zabilježio Ebu Davud, a u kojem stoji da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Muru ebnaekum bis-salati li sebi’ sinine…” – u njemu nije upotrijebljen izraz “navikavanje” već izraz “naređivanje” (muru znači: narediti, zapovijediti), pa bi se ovaj hadis ovako preveo: “Naređujte svojoj djeci obavljanje namaza kad napune sedam godina…” Prijevod bi se možda mogao malo i ublažiti, pomoću izraza koji ste spomenuli, ali bi se time unekolike iskrivilo značenje Poslanikovih, sallallahu alejhi ve sellem, riječi i potrao bi se smisao koji nam je dragi Pejgamber, sallallahu alejhi ve sellem, htio prenijeti.
A Allah je Znalac svih tajni!

Abdurrahman Kuduzović, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Povezani Članci

Pročitajte i
Close
Back to top button