Islamske TemeZanimljivosti

HLADNA VODA KAO LIJEK: Bolest poslanika Ejjuba, a.s., i liječenje hladnom vodom

Podijeli s drugima

I Ejjubu se, kada je Gospodaru svome zavapio: “Mene je nevolja snašla, a Ti si od milostivih najmilostiviji!” – (83) odazvasmo i nevolju mu koja ga je morila otklonismo i vratismo mu, milošću Našom, čeljad njegovu i uz njih još toliko i da bude pouka onima koji se Nama klanjaju. (84)

I sjeti se roba Našeg Ejjuba kada je Gospodaru svome zavapio: “Šejtan me na zlo navraća i misli lažne mi uliva!” (41) “Udari nogom o zemlju – eto hladne vode za kupanje i piće!” – (42)

Mudrost ovih ajeta je da ohrabruju čovjeka da uloži trud i posveti se korištenju sredstava za traženje lijeka i izlječenja, tako da Uzvišeni Allah traži od Ejjuba a.s., da udari nogom o zemlju kako bi voda izašla. Uzvišeni Allah je mogao izliječiti ga i bez ovoga, ali mudrost je u podsticanju truda, kretanja i rada, aktivnosti i traženja uzroka, u čemu nas vode riječi: hladnom vodom za pranje i piće, pokazujući važnost upotrebe vode kao osvježavajuće sredstvo za kožu i tijelo, kao i sredstvo za ublažavanje topline, baš kao što je to slučaj sa kremom za omekšavanje kože.

Božje riječi pokazuju korisnost vode za liječenje pijenjem koja liječi konzumiranjem kroz usta i vanjsko liječenje pranjem. Ovo nam pokazuje da voda, a posebno blagoslovljena voda Zemzema, može izliječiti mnoge bolesti prema riječima Poslanika, a.s.: “Voda Zemzema se iz istog razloga pije (Ibn Madže); “Zamzem voda je hrana i lijek za bolesti.” (Buhari i Muslim). Također Uzvišeni Allah kaže: “…a Mi smo od vode stvorili svako živo biće.” (Enbija 30).

Povezani Članci

Back to top button