Zanimljivosti

Hamasovi tuneli, strah i trepet Izraela (VIDEO)

2 min citanja!

Najveća prepreka sa kojom će se izraelska vojska suočiti u sukobu sa Hamasom svakako su Hamasovi podzemni tuneli ispod Gaze. Oni su navodno toliko obimni da ih zovu ‘Metro Gaze’, a zapadni stručnjaci ovih dana, objašnjavajući kako izgleda na terenu, Gazu opisuju kao područje sa ‘dva sloja’. Jedan je onaj iznad zemlje, gde žive civili, a drugi je podzemni, svet Hamasa.

Veoma je teško proceniti veličinu mreže, kaže se u analizi podzemnih koridora Bi-Bi-Sija, koji podseća da je ID posle sukoba 2021. godine saopštio da je uništio više od 100 kilometara tunela, dok je Hamas u međuvremenu, rekao je da su tuneli dugi 500 kilometara i da su pogođeni samo pet odsto. Izgradnja je počela pre povlačenja Izraela iz Gaze 2005. godine. Kada je Hamas preuzeo vlast dve godine kasnije, kopanje se intenziviralo, a Izrael i Egipat su zbog bezbednosnih razloga počeli da ograničavaju kretanje robe i ljudi.

Prema njenim rečima, Hamas je poslednjih godina usavršio umetnost tunela i ratovanja, posmatrajući i učeći taktike sirijskih pobunjeničkih boraca u Alepu i džihadističkih militanata Islamske države (IS) u Mosulu. Veruje se, piše Bi-Bi-Si, da su tuneli unutar Gaze iskopani na dubini od 30 metara i da imaju ulaze koji se nalaze na donjim spratovima kuća, džamija, škola i drugih javnih zgrada.

https://m.youtube.com/watch?v=W4gDfSNMRx4&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fmondo.rs%2FInfo%2FSvet%2Fa1840992%2FHamasovi-podzemni-tuneli-prepreka-Izraelu.html%3Futm_source%3Dars%26utm_medium%3Dreferral%26utm_campai&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

Povezani Članci

Back to top button