Zanimljivosti

Dr. Shigeaki Hinohara koji je živio 105 godina: 12 zlatnih savjeta za lijepi život

Podijeli s drugima

Govorimo o dr. Shigeaki Hinohara, japanskom ljekaru koji je, između ostalog, imao “zaslugu” da živi do 105 godina.

105-godišnji japanski doktor otkrio je 12 savjeta za kvalitetan život kojih vrijedi imati na umu!

Prije nego što je umro, 2017. godine, napisao je listu dobrih navika za koje vjeruje da nam mogu pomoći da živimo bolje.

 1. Razmotrite samo ono što zaslužuje vašu pažnju. Stres šteti tijelu i duši, pa ga nemojte podcijeniti ni u malim stvarima.
 2. Dozvolite sebi da budete inspirisani. Umjetnost, poezija i muzika veliki su izvori inspiracije: zanemariti ih znači zatvoriti vrata mašti.
 3. Nemojte biti ljubomorni na svoje znanje. Šta god naučite, podijelite to sa drugima kao poklon.
 4. Planirajte, uvijek. Nemojte se iznenaditi danima koji prolaze: planirajte stvari i nijedna obaveza nikada neće biti previše zamorna!
 5. Sklonite misli s bola. Ne razmišljajte o tome šta vas boli i oduzima vam energiju, naučite pustiti stvari da teku i bacite ih iza ramena.
 6. Ne zanemarujte svakodnevne radosti. Ne zaboravite da razmazite sebe i one oko sebe, uživajući u malim trenucima radosti.
 7. Ne zaustavljajte se na prvoj “opoziciji”. U raspravi uvijek pokušajte čuti različite verzije, tako ćete biti objektivniji!
 8. Hranite se zdravo i spavajte dovoljno. Zdravlje je dragocjena imovina, nemojte ga trošiti.
 9. Vjerujte u sebe. Postoji razlika između poniznosti i nedostatka samopouzdanja: ne tražite pomoć sa svakom malom poteškoćom, riješite je!
 10. Nemojte se vezivati ​​za novac. Napravljeni su da se troše, pa nemojte biti depresivni kada su vam džepovi prazni.
 11. Pronađite referentni model. Okružite se ljudima za koje mislite da su bolji od vas, a kada ste u nedoumici, ponizno tražite savjet.
 12. Volite posao koji radite. Ako radite posao u kojem se zabavljate, nećete se osjećati kao da radite niti jedan dan u životu.

Povezani Članci

Back to top button