Zanimljivosti

Četiri rečenice koje manipulatori koriste

Četiri rečenice koje manipulatori koriste

Manipulatori žele da upravljaju drugom osobom kako bi došli do vlastitog cilja. Kada počnete da često preispitujete svoje misli, osećanja i uverenja, manipulatori tada imaju moć da vladaju svakim aspektom vašeg života. Kako biste ih na vreme uočili, saznajte koje su najčešće fraze koje manipulatori koriste u pokušaju kontrolisanja svoje “žrtve” i narušavanja njenog samopouzdanja.

1. Nisi me razumela/ razumeo

Svima nam se dogodi da ponekad pogrešno protumačimo stvari, ali manipulator će vas namerno okriviti i govoriti vam da niste dobro razumeli to što je hteo da kaže. Na taj način stvaraju nesigurnost i sumnju u vama i preuzimaju kontrolu nad onim što mislite, govorite i verujete, piše Zadovoljna.hr.

2. Previše dramiš

Manipulatori vrlo često koriste tu rečenicu ili sličnu „Reagujuš preterano”. Kada vas manipulator etiketira kao osobu koja previše drami, onemogućava vas da izrazite vlastite emocije i kažete ono što mislite.

Kada god budete hteli da podelite neki svoj problem, reći će vam da preterujete. Ubrzo će se dogoditi da zadržavate stvari za sebe, a njemu/njoj će prolaziti sve što kaže jer želite da izbegnete sukob. To dopušta manipulatoru da upravlja svakim vašim potezom.

3. Potreban/potrebna sam ti

Potpuna kontrola krajnji je cilj manipulatoru. Žele da mislite kako bez njih ne možete da funkcionišete. Ako u to počnete da verujete, kontrolisaće vas u potpunosti. Manipulator bez te kontrole nije potpun.

4. Ti si…

… ljubomorna, zajedljiva, paranoična i slično. Na taj način manipulator kod žrtve nastoji da stvori osećaj sumnje u ispravnost vlastitih odluka ili postupaka.

Ako takve stvari manipulator dugoročno ponavlja, osoba na kraju počne u to da veruje. Manipulator na taj način sebi gradi samopouzdanje, a tuđe uništava.

N1Srb

Povezani Članci

Back to top button