Zanimljivosti

6 vitamina i minerala za poboljšanje rada mozga

Podijeli s drugima

6 vitamina i minerala za poboljšanje rada mozga

Ljudski mozak je složen organ koji zahtijeva mnogo komponenti za pravilno funkcioniranje. Evo nekih od najvažnijih vitamina i minerala za zdrav mozak.

Tiamin (vitamin B1)
Prema “The Journal of International Medical Research”, vitamini grupe B igraju ključnu ulogu u prijenosu nervnih impulsa. Njihovo odsustvo dovodi do Korsakoffovog sindroma, poremećaja pamćenja i sposobnosti učenja, koji se češće susreće kod alkoholičara. Namirnice sa vitaminom B1 su kikiriki, orasi, riba i pinjoli.

Folna kiselina (vitamin B9)

Polovina rezervi ovog vitamina nalazi se u jetri, zbog čega oštećenje ovog organa dovodi do nedostatka nekih vrsta vitamina B. Folna kiselina ima ulogu u sintezi aminokiselina i formiranju nervnog tkiva. Nedostatak ovog vitamina i nekih drugih iz ove grupe B direktno utiče na razvoj djece. Namirnice koje sadrže folnu kiselinu ili vitamine B su spanać, artičoke i sočivo.

Askorbinska kiselina (vitamin C)

Najveća koncentracija ovog vitamina nalazi se u mozgu, u hipofizi (400 mg/kg). Ovaj vitamin je važan u sintezi neurotransmisije dopamina i štiti mozak od oksidativnog stresa. Pošto se ovaj vitamin ne može uskladištiti u organizmu, preporučuje se dnevni unos od oko 90 mg iz hrane. Namirnice sa vitaminom C su brokoli, mandarine, jagode i pomorandže.

Kalcijum

Kalcijum je esencijalni mineral za funkciju mozga, igra ključnu ulogu kao glasnik nervnih ćelija, reguliše neurotransmisiju i kontroliše nervne impulse. Njegov nedostatak u organizmu je retkost jer telo ima veliku rezervu minerala u kostima, neki lekovi mogu da smanje nivo kalcijuma. Namirnice sa kalcijumom su mleko, jogurt, sir, tofu i spanać.
magnezija
Zovu ga čudesnim mineralom.

Magnezijum:
je važan za pretvaranje vitamina B u njihov aktivni oblik. Jedna studija je pokazala da davanje suplemenata magnezija odraslim pacovima poboljšava pamćenje, kao i dugoročnu memoriju. Ravnoteža magnezijuma i kalcijuma izbegava uzbuđenje nervnog sistema. Svaki njihov nedostatak dovodi do neuroloških problema. Namirnice sa magnezijumom su sjemenke bundeve, kakao prah, bademi i kikiriki.

CINK
Naučnici ne znaju kakvu ulogu cink ima u zdravlju mozga, ali njegov nedostatak je povezan s neurološkim i psihološkim poremećajima kao što su Parkinsonova bolest ili čak Alchajmerova bolest. Namirnice bogate cinkom (takođe važnim za imuni sistem) su jagnjetina, dagnje, bundeva i džigerica.

Povezani Članci

Back to top button