Zanimljivosti

55 savjeta za uspješan brak u svjetlu Kur’ana i Sunneta

Podijeli s drugima

1. Imaj na umu da kratka odsustva od žene učvršćuju vašu bračnu vezu, dok duga odsustva (sedmica, mjesec) slabe i mogu štetiti vašoj bračnoj vezi.

2. Trebaš poznavati prirodu žene, kako bi skupa rješavali probleme bez poteškoća i stresa.

3. Ne dozvoli da se neriješene nesuglasice od danas prenesu na sutra.

4. Izbjegavajte priču o prijašnjim (prije vašeg braka) poznanstvima, zarukama ili brakovima.

5. Nemoj očekivati da je sve idealno, živi prirodno i ne očekuj da se čuda dogode.

6. Ispoljavaj svojoj ženi osjećaje i toplinu kad god možeš.

7. Ne prepuštaj se zabrinutosti i tuzi i budi optimista i uvijek pokazuj osmjeh na licu.

8. Čuvaj se rasprava i grubog kritikovanja bilo da se radi o bitnoj ili nebitnoj stvari.

9. Pokušaj nesuglasicu dovesti u jedan zatvoreni krug ne dopuštajući da se proširi, i imaj kontrolu nad njom prije nego izmakne van kontrole.

10. Bolesna ljubomora, sumnje i dvoumice su neprijatelji. Uvijek se drži stvarnosti, i kloni se sumnji i izmišljotina.

11. Usadi samopouzdanje u um tvoga partnera i imaj povjerenje u nju/njega, kako bi se podstakao osjećaj zadovoljstva i sreće.

12. Nije dovoljno samo da oženis tebi odgovarajuću osobu, već moraš i ti sebe prilagođavati.

13. Čistoća je bitna za iman i znak je ljubavi.

14. Žrtvuj oko nekih tebi dragih stvari, tako da imaš prostora da voliš osobine tvoga partnera.

15. Vodi brigu o tvom partneru onako kako vodiš brigu o sebi, i želi njemu/njoj isto što i sebi.

16. Prihvati princip davanja-uzvraćanja i ne budi sebičan/na pa da uzmeš više nego što uzvratiš, ili da uzmeš sve.

17. Muž očekuje idealnu ženu, koja će biti sposobna izlaziti na kraj sa svim problemima, a istovremeno da pruža bezuslovnu ljubav. Žena očekuje da njen muž posjeduje jak karakter, da udovolji svim njenim potrebama, i ona želi da bude sigurna da je ona ta zadnja žena u njegovom životu.

18. Ne svaljuj svu odgovornost na tvog partnera za neki ispad. Umjesto toga snesi barem pola odgovornosti na sebe i ne pokušavaj proreći nepoznato.

19. Živi danas i ne opterećuj se sutrašnjim brigama i radi prema tvojim mogućnostima.

20. Tvoja je obaveza da shvatiš važnost braka. Zastani i dobro razmisli o tvom sledećem koraku, kako ne bi učinio nešto za šta kajanje neće koristiti.

21. Iako je ljubav veoma bitna i važna, ne oslanjaj se samo na nju kao na temelj tvoga braka.

22. Treba da budeš primjer svome partneru i pokazuj to tvojim dobrim djelima.

23. Ne dopusti da se vaša rodbina ili prijatelji upliću među vas, i rješavajte sve probleme samostalno koliko god možete.

24. Ne požuruj sa ispravljanjem pogreški kod partnera. Za ispravljanje nekih mahana i nedostataka potrebno je vreme. Ne pretjeruj u malim stvarima praveći od njih velike.

25. Moraš shvatiti bračne obaveze i snositi odgovornost.

26. Budi oprezan, izbjegavaj nesuglasice i ne omalovažavaj svoga partnera.

27. Radi skupa sa svojim mužem na ispunjavanju obaveza, jer to jača vašu vezu i stvara lijepa sjećanja za kasnije.

28. Dopusti da tvoj partner otvoreno i slobodno ispolji svoje mišljenje. Budi onaj/ona koji/koja će voliti i podržavati njene/njegove ambicije, a kloni se ironije.

29. Finansijska prava se moraju poštovati jer problemi oko njih su veoma često razlog nesuglasicama.

30. Ne opterećuj tvoga supružnika tvojim brigama, pokušaj da ih sam prevaziđeš i nezaboravi na nju (tvoju ženu) u sretnim trenucima.

31. Oh žene! Povedite računa o miješanju vaših prijateljica u vaš brak pa makar se radilo i o savjetu.

32. Učini da tvoj muž osjeti da je idealan za tebe, onakav kakvog si ga želila, da se ponosiš njime i da uživaš u njegovom karakteru.

33. Prisjeti se pozitivnih osobina koje posjeduje tvoj partner kad god se neka nesuglasica stvori između vas, i ne dopusti da njegova/njena mahana preokupira tvoje misli pa da zaboraviš na te njegove/njene pozitivne osobine.

34. Postavi sebi sljedeća pitanja kako bi spoznao/la dobrotu i unutarnju ljepotu tvoga partnera, kako bi to pomoglo u prevazilaženju svih nesuglasica: Šta je to što privlači jedno drugo? Koji su posebni trenutci koje ste skupa doživjeli? Koje aktivnosti volite skupa raditi? Na koji način pokazujete pažnju jedno drugom? Koji su vam zajednički ciljevi u životu?

35. Oh žene! Izbjegavajte pogrdne riječi tokom nesuglasica kako ne bi izgubile muža!

36. Obradujte jedno drugo skromnim poklonima u sretnim trenucima, kako bi zadobili međusobnu pažnju i ljubav.

37. Pametna žena pažljivo odabire trenutak kad će od svoga muža tražiti ispunjavanje njenih potreba i potreba djece i koja će odabrati pogodno vrijeme za ispoljavanje svojih misli a koje su vezane za ponašanje njenog muža. Ponekad vrijeme koje odaberete nije najpogodnije, zato razmislite dva puta prije nego nešto kažete.

38. ”Moj ponos i moja čast” su šejtanske riječi, koje on usadi u srca supružnika dok se svađaju, kako bi prekrili svoju odgovornost i kako bi ostali što duže u zavadi. Zašto bi supružnici trebali dopustiti da ih šejtan zavodi?

39. Ne ignoriši prisustvo tvoga supružnika! Obostrani dogovor (šura) je veoma bitan u braku – svaki supružnik mora osjećati da je bitan u braku.

40. Nemoj bježati od nesuglasica jer to nije efikasna metoda rješavanja. Mudro je sačekati koji trenutak, pa onda skupa pokušati riješiti nesuglasicu.

41. Nemoj zamarati tvoga muža sa pitanjima koja nisu od velike bitnosti i ne ispituj o tajnama tvoga muža koje on ne želi da podijeli sa tobom. Ovo može dovesti do toga da tvoj muž napusti kuću i ode da traži drugo društvo.

42. Ne ostavljaj tvoga muža samog i ne traži od njega da te ostavlja samu, pokušajte se zabaviti skupa kada god je to moguće.

43. Ako si zaposlena žena, imaj na umu da je domaćinstvo tvoja najpreča briga. Pokušaj obadvije obaveze ispuniti na najbolji mogući način.

44. Ne ispoljavaj srditost zbog posjete roditelja tvoga muža. Umjesto toga, pokaži srdačan doček i budi uvjerena da će ovaj tvoj postupak tvome mužu ukazati na tvoje pohvalne osobine.

45. Poštuj i cijeni tvoju svekrvu i zovi je imenima koja ona najviše voli. Nemoj se prepirati sa njom i o njenom sinu pred njom govori uvijek lijepo.

46. Lijepo se ponašaj prema svojim komšijama, pomaži ih i u radosti i u žalosti i podsjećaj ih na ibadet, jer to od nas zahtijeva naša prelijepa vjera.

47. Postojeća razlike u mišljenjima najčešće su rezultat razlika u vašim srcima, zato se nekada u nečemu složi  sa svojim mužem iako imaš različito mišljenje. Ali, imaj na umu da nema pokornosti koja je zasnovana na nepokornosti Allahu, subhanahu ve te’ala. Budi pokorna svome mužu po pitanju dobročinstva i savjeta.

48. Možes napraviti mirnu atmosferu u kući, koja će goditi tvome mužu, tako što ćeš zabaviti djecu sa aktivnostima koje će zabaviti njihov razum kao što je igra sa kockicama.

49. Tvoja djeca su tvoja blagodat i drag poklon, nemoj da ispaštaju zbog nedostatka tvoje pažnje koja je usmjerena na beskorisnu zabavu.

50. Izučavaj faze razvoja svoje djece kako bi najlakše znala udovoljiti njihovim potrebama. Izbjegavaj stvari koje bi mogle narušiti kako fizičko tako i psihičko zdravlje djece.

51. Budi jaka potpora svome mužu po pitanju i vjere i ibadeta i dovi (moli) za ahiret (budući svijet) isto kao što doviš i za ovaj život.

52. Raskoš kvari brak, izblijeđuje i otklanja Allahovu milost, a Allah ne voli one koji su razvratni. Mudro postupaj u svojim djelima i nikada ne očekuj pomoć od drugih.

53. Istinsko sretan brak ne znači da u njemu ne smije biti nesuglasica. Umjesto toga, on znači sposobnost za prevazilaženje i rješavanje istih i njihovo sprječavanje da negativno utječu na odnos između supružnika.

54. Čuvaj se od nesuglasica i podizanja glasa pred djecom. Prije svega, djeca uče iz primjera i slijepo imitiraju. Ove nesuglasice se urežu u dječiji razum i mogu dovesti do negativnih posljedica kasnije u životu.

55. Ne dozvoli nikome i ničemu da se upliće u tvoj brak. Izbjegavaj iznošenje događaja iz tvoje kuće tvojim prijateljima ili rodbini.

Autor: Omer Bekri Muhammed

Putvjernika

Povezani Članci

Back to top button