Islamske Novosti

Zemljotres pogodio i Siriju: Najmanje 100 poginulih i 200 povređenih

Podijeli

IDLIB (AA) – Najmanje stotinu osoba je poginulo, a stotine su povrijeđene od posljedica razornog zemljotresa jačine 7,4 stepena po Richteru koji je rano jutros pogodio južne regije Turkiye i sjeverne pogranične regije Sirije, javlja Anadolija.

Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu, a potom su uslijedila 42 naknadna podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru.

Potres se osjetio i u susjednoj Siriji, posebno u gradovima Idlibu, Halepu, Hami, Latakiji i Raqqai u kojima su srušene brojne zgrade.

Sirijska novinska agencija SANA javlja da je u Halepu, dijelu pod kontrolom snaga režima Bashara al-Assada, srušeno najmanje 20 zgrada, a da su život izgubile 42 osobe, dok je najmanje 200 povrijeđenih.

Desetine zgrada srušene su u potresu i u sjevernim dijelovima Sirije koji su pod kontrolom opozicije.

Akcije potrage i spašavanja su u toku, a reporteri Anadolije su od lokalnih nadležnih službi saznali da je na sjeveru Sirije život izgubilo najmanje 58 osoba, dok su stotine ljudi povrijeđene.

Zemljotres se osjetio u brojnim gradovima na jugu Turkiye, a posebno u provincijama Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Malatya i Adana.

U Turkiye je život izgubilo najmanje 76 osoba, a 440 povrijeđeno od posljedica razornog zemljotresa.

Sve nadležne službe Republike Turkiye angažirane su na akcijama potrage i spašavanja, a u područja pogođena potresom stižu relevantne ekipe iz svih dijelova Turkiye.

Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Turkiye je zatražila međunarodnu pomoć u području potrage i spašavanja.

Povezani Članci

Back to top button