BosanskiIslamske Teme

Zašto je berićet u sabahu? Koje privilegije ima ranoranilac? Šta o tome savjetuje Vjerovjenik, a.s.

Sahr El-Gamidi, r.a., pripovijeda da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Allahu moj, daj mome ummetu berićet u ranim satima!” (Ebu Davud, 2606, Tirmizi, 1212, Darimi, 2435, Ahmed, 15784, Ibn Hibban, 3754, sahih)

Aiša, r.a., pripovijeda da je Pejgamber, s.a.v.s., rekao: “Podranite za nafakom i svojim potrebama ujutro, jer je berićet i uspjeh u jutarnjem ustajanju!” (Bezzar i Taberani)

Nažalost jutarnje vrijeme je ono koje veliki broj ljudi provede u spavanju, jer nisu uspjeli napraviti dobar raspored svoga vremena. Najbolji recept za to je: rano leći i s lahkoćom rano ustati. Osman, r.a., pripovijeda da je Pejgamber, s.a.v.s., rekao: “Jutarnje spavanje sprečava nafaku.” (Ahmed i Bejheki) Iako ovaj hadis nema jak sened, njegovo značenje podupiru hadisi u kojima se podstiče na rano ustajanje. Prenosi se također, da je Pejgamber, s.a.v.s., jednom prilikom, nakon sabah namaza prošao pored kuće svoje kćerke Fatime, pa ju je zatekao da spava (legla je nakon sabah-namaza), te ju je probudio i rekao: “Kćerkice moja, ustani i budi prisutna podjeli nafake od tvoga Gospodara i nemoj biti od nemarnih!” (Bejheki).

Havrat b. Džubejr je rekao: „Spavanje ujutro je znak neznanja, oko podne odlika, a pred kraj dana glupavost.“ (El-Edebul-mufredu, br. 1235)

Prenosi se da je Abdullah ibn Abbas, r.a., zatekao jednog svoga sina kako spava nakon izlaska sunca pa mu je rekao: Ustani, zar spavaš u vrijeme kada se nafaka dijeli, jer je to vrijeme kada treba ići za nafakom. (Ibn Muflih, El-Adabuš-šerijje)

Pogledaj opširnije: https://www.preporod.com/index.php/duhovnost/tradicija/item/3543-bericet-je-u-ranom-ustajanju

Povezani Članci

Back to top button