Islamske Teme

“Zaista na dunjaluku postoji džennet”

Podijeli s drugima

Nekada imam osjećaj da ramazan nije s ovog svijeta. I kao da nije na Zemlji, nego negdje u visinama.
Kao da, dok postim, lebdim beskrajnim i nepreglednim prostranstvima, udišući najljepši i najmirišljiviji zrak. Njegov post mi djeluje kao put koji me vodi do džennetske bašče, a radost koju osjetim sa iftarskom dovom i prvim ftarskim zalogajem, kao pravi Džennet. A tek teravija.

Ona me podsjeti na onu džennetsku pijacu s koje će se džennetlije svojim porodicama vraćati još ljepši i blistaviji. I dok tako razmišljam o ramazanu naumpadnu mi riječi islamskog velikana Ibn Tejmijje koji je, opisujući osjećaj vjernika u ibadetu, kazao: “Zaista na dunjaluku postoji džennet, ko ne uđe u njega i ne osjeti ga, neće ući ni u pravi Džennet.” A koji i šta je taj džennet? To nam je najbolje protumačio njegov učenik Ibn Kajjim, u svom čuvenom djelu “El-Vabilus-sajjib”, rekavši: “Privrženost i predanost Allahu, zadovoljstvo Njime, ispunjenost srca ljubavlju prema Njemu, izgovaranje Njegovog imena i radost i sreća koju srce osjeća zbog Njegove spoznaje ovosvjetska je nagrada, džennet i život koje ne može osjetiti nijedan vladar na ovome svijetu.” Evo i dok ovo pišem osjećam neopisivo ushićenje i radost.

Onda se pitam, kakav je onda Gospodar koji je u naša srca spustio ovoliku ljubav prema ramazanu i koji je blagoslove ramazana prosuo po našim dušama ali i našim avlijama, sokacima i džamijama. Možda upravo u ovom značenju prepoznajemo opis Allahovih imena i svojstva, iz akaidske nauke, kao lijepih i savršenih. Lijepih po formi i nazivu, i savršenih po suštini, dubini i dalekosežnosti.

Svako Njegovo ime i svojstvo manifestuje se u nekom od Njegovih djela, a ramazan i njegova blagotvornost i blagoslovi, oživljavanje Zemlje i srca njime, po mom subjektivnom domu, jesu jedno od Njegovih najljepših djela, za koja je On čak i rekao da su Njegova i da ih On posebno nagrađuje. Nakon ove spoznaje ne preostaje mi ništa drugo nego da kažem: hvala ti Gospodaru na blagodati i milosti ramazana i ibadeta, onoliko i onako kako si Ti zadovoljan i kako dolikuje Tvojoj veličini i uzvišenosti.

Autor: Semir Imamović

Povezani Članci

Back to top button