Islamske Teme

Vjerovjesnikov a.s., uspjeh u odgoju ashaba

Razvoj odgoja u vrijeme Muhammeda s.a.v.s.

Posljednji Božiji vjerovjesnik Muhamed, a.s., zahvaljujći svom izvanrednom pedagoškom pregnuću, kako i izvrsnom i konzistentnom odgojnom programu, uspio je da u vrlo kratkom vremenskom periodu, grube i neotesane Arape preobrazi u ljude, da noći provode u ibadetu, a danju se bore na Božijem putu, koji svojoj braći žele isto što i sebi, koji čak, kao što ističe Kur’an časni, više vole drugima nego sebi, mada im je i samima potrebno. Plemeniti vjerovjesnik Muhamed, a.s.,[1] uspio je odgojiti generaciju za koju je Bog posvjedočio da su oni narod najbolji od svih koji se ikad pojavio … Ta generacija je za kratak vremenski period uspjela prenjeti kuću islama na sve strane svjeta, od Arabije do Atlantika, Španije, Kine, Rusije, itd. (Kurdić, 2011:7.)           
            O divljenju pedagoškog pristupa i načinu odgajanja Muhameda, a.s., i njemu kao učitelju poznata britanka Annie Besant[2], u svojoj knjizi “The life and Teaching of Muhammad“, ističe: ”Nemoguće je da bilo ko, ko proučava život i lik velikog Poslanika Arabije, ko zna kako je podučavao i kako je živio, da osjeti bilo šta osim poštovanje prema moćnom Poslaniku, jednom od velikih glasnika Boga. Iako ću u sklopu onoga što želim isričati, možda izložiti i nešto što je mnogima poznato, ali u vezi s tim iznova osjetim divljenje i dodatno poštovanje prema tom moćnom arapskom učitelju (pedagogu).“ (Maku, 2020:122-123.)
            Također i Britanska Enciklopedija (British Encyclopedia) piše o Vjerovjesniku, a.s., kao najuspešnijem vjerskom lideru i ličnost tokom historije: ”Muhamed je najuspiješniji od svih vjerovjesnika i vjerskih ličnosti.“ (Ibid:123.) Božiji vjerovjesnik Muhamed, a.s., je sam precizirao primarnu svrhu vlastite misije i jasne obrise njegovog poziva: ”Poslan sam kako bih upotpunio moralne vrijednosti”. (El-Bejheki, 21301)Dakle, Kur’an časni i plemenita odgojna tradicija vjerovjesnika Muhameda, a.s., na jasan način ukazuju na ove činjenice.  
          Jednog muslimanskog intelektualca su pitali: ”Jesi li čitao AristotelovDuševni Odgoj?“ On odgovori: ”Ne, čitao sam odgoj Muhammeda sina Abdullahovog, neka je Allahova milost i blagoslov s njime!” Mi smo čitali duševni odgoj Muhammeda sina Abdulahovog, pa smo ustanovili da su se drevni filozofi mučili i trudili da stvore moralne norme od kojih su neke bile kompletne a neke nisu. Međutim, ti njihovi pokušaji nalaze savršenstvo i primjenu u životopisu jednog čovjeka, etici jednog naroda i svetostima uzvišene vijere, i to je duševni odgoj Muhammeda sina Abdulahovog, s.a.v.s. (El-Gazali, 2012:8.)

Izvor: Dr. Mirsad Aslani, “Koncept religijske pedagogije u odgoju i obrazovanju u savremenom društvu”, Fakultet za Islamske Studije, Novi Pazar, 2022. 31-32.


[1]  Zato pedagogija Muhameda, a.s., treba biti predmet istraživanja i analize, jer odgajati ljude nije nimalo lahak posao. Naročito danas u vrijeme velikih izazova i posrtaja kojem je izložen ljudski rod. Ako je cilj angažovanja odgoj ljudi, naročito mladih naraštaja, onda ih treba odgajati tako da se u svim životnim situacijama ponašaju svjesno, odgovorno i ljudski/islamski. Upravo to je cilj islamske pedagogije, što je, nesumnjivo vrlo tešak posao. [Ibid: Kurdić, 2011:8.].

[2] Annie Besant (1847-1933) je britanski socialista, teozofista, pisac, aktivista za ženska prava, itd. Proglašena je šampionom ljudske slobode i napisala je na preko tristotina knjiga.

Povezani Članci

Back to top button