Islamske Teme

Vidjeti svoju kuću u Džennetu

Podijeli s drugima!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ispričat ću vam jednu neobičnu priču koja počinje sa ženom koja je nešto voljela više od vlastitog života. Bila je to žena koja sebi nije dozvoljavala da je definišu ili ograniče njene bolne okolnosti s kojima se nosila snagom duboke vjere za koju je bila spremna i umrijeti. Bila je kraljica sa prijestoljem i palačama koje joj nisu bile prepreka da kroz njih ugleda palače na budućem svijetu. Za Asiju, suprugu Faraonovu to nije bio samo metaforički (zamišljeni) uvid srca. Za Asiju je to bila vizija i pogled očiju…
Uzvišeni Allah kaže: “A onima koji vjeruju – Allah kao pouku navodi ženu Faraonovu, kad je rekla: “Gospodaru moj, sagradi mi kod Sebe kuću u Džennetu i spasi me od Faraona i mučenja njegova, i izbavi me od naroda nepravednog!” (Kur’an 66:11) Slušala sam priču o Asiji bezbroj puta i svaki put me pogodi. Tako je bilo sve do nedavno dok me njena priča nije pogodila iz nekog sasvim drugog razloga. Prije nekoliko mjeseci trebala sam imati težak ispit. Kada ste u poteškoćama, potrebna je samo jedna tekstualna poruka, jedan status na facebooku, jedan e-mail Suhaibwebbu i dobijete cijelu vojsku prekrasnih duša koje mole za vas, Subhanallah!
Upravo tako sam i ja uputila taj zahtjev. Tražila sam najveći dar što neko ljudsko biće može dati drugom. Tražila sam iskrenu dovu. Ono što sam dobila preplavilo me. Nikada neću zaboraviti taj dar od Allaha, dž.š.,. Allah je dao te su ljudi molili za mene na noćnom-namazu. Dobila sam puno poruka, među kojima je bila i jedna koja me istinski pogodila. Bio je to jednostavan tekst poruke na kojoj je pisalo: “Možda ti bude pokazana tvoja kuća u Džennetu, pa ti iskušenja i teškoće postanu lake.” Čim sam je pročitala, duboko me pogodila.
A onda sam se sjetila priče o Asiji, iznenada shvativši nešto čudesno. Asija je prolazila kroz najteža iskušenja koja čovjek može zamisliti. Faraon je bio najveći tiranin koji je ikada hodao zemljom. On nije bio samo vladar nad njom, on je bio i njen suprug, koji ju je u trenutcima vrhunca svoje vladavine počeo brutalno mučitii. Međutim, nešto čudno se desilo i Asija se nasmijala. Dakle, u trenutcima poteškoća kroz koje je prolazila, a prolazila je najteža životna iskušenja koje jedno ljudsko biće može doživjeti, ipak se osmijehnula.
Kako to? Kako je moguće da neko prolazi kroz torturu i mučenja i smije se, a mi kada se suočimo sa gužvom ili nas neko ružno pogleda, ne možemo se nositi s tim? Kako to da je Poslanik Ibrahim a.s., bio suočen sa vatrenom lomačom kao jednim od najtežih iskušenja, a ta vatra mu postala hladna i spasonosna? Zašto nekim ljudima siromaštvo i neimaština nisu razlog za kukanje i žalenje, dok drugi koji imaju “sve” ne pronalaze ništa osim razlog za kukanje i žaljenje? Kako to da ponekad imamo više strpljenja s velikim izazovima u životu, nego što imamo tokom manjih svakodnevnih iskušenja?
Razumijevanje iskušenja
Nekada sam mislila da su iskušenja teška, jer se s nekim uobičajenim stvarima, objektivno, teško nositi. Smatrala sam da postoji neka lista standardne hijerarhije težine. Na primjer, sa smrću voljene osobe uvijek se teže nositi nego sa dobivanjem karte za javni prijevoz. To često puta tako izgleda, ali je to pogrešno. Sa nesrećom bilo koje vrste nije se teško nositi, jer je nesreća sama po sebi teška. Mjera lakoće ili poteškoće u teškim trenutcima je na drukčijem levelu-nevidljive ljestvice. Sve sa čime sam se suočila u životu bilo je lako ili teško, ne zato što je to lako ili teško. Lakoća ili poteškoća nečega, mjeri se samo na osnovu Božanske pomoći. Ništa nije lako osim ako Bog učini da to postane lako za nas. Niti gužva u saobraćaju, niti rezanje papira, niti je bilo šta teško ako nam to Allah, dž.š., olakša. Niti bolest, niti smrt, niti bacanje u vatru ili mučenje od strane tiranina.
Ibn Attaullah El-Iskenderi je to lijepo objasnio: “Ništa nije teško ako to tražite kroz pomoć vašeg Gospodara i ništa nije lako ako to budete tražili kroz vas same.”. Ibrahim a.s., je bačen u vatru. Ako Bog da niko od nas se nikada neće suočiti sa takvim iskušenjem u svom životu. Ali ne postoji osoba koja neće biti bačena u neku vrstu emocionalne, psihološke ili socijalne vatre u svom životu. I ne dozvolite ni na trenutak da pomislite kako Bog ne može tu vatru učiniti hladnom za vas.
Asija je bila psihički mučena, ali Allah joj je pokazao njenu kuću u Džennetu, te se ona nasmješila. Naše fizičke oči neće vidjeti Džennet tokom ovosvijetskog života, ali ako Allah hoće, On može učiniti da naše srce osjeti ljepotu Dženneta, kako bi nam tako olakšao naša iskušenja i učinio da se i mi osmjehnemo u teškim vremenima.
Dakle, problem nisu sama iskušenja. Niti je problem glad ili hladnoća. Problem je u tome da li imamo tu viziju srca koja nam je potrebna kada dođu iskušenja. Ako to budemo imali, ni glad ni hladnoće neće nas ophrvati. To vam je kao kada ste gladni a nemate hrane ili kada se pojave snježne oluje a nemate sklonište.
Allah nam daje iskušenja kako bi nas očistio od grijeha, ojačao nas i putem njih nas vratio ka Sebi. Također, Allah kad nam dadne iskušenja u vidu gladi, žeđi i hladnoće, On nam također pošalje hranu, vodu i sklonište. Allah nam dadne iskušenje, a uz njega nam podari i sabur, pa čak i zadovoljstvo kako bi izdržali to. Allah je Adema, a.s., spustio iz Dženneta na Zemlju kako bi ga stavio na iskušenja, ali je također i obećao Njegovu božansku pomoć.
Kur’an kaže: “Izlazite iz njega svi” – reče On – “jedni drugima ćete neprijatelji biti!” Od Mene će vam uputa dolaziti, i onaj ko bude slijedio uputu Moju neće zalutati i neće nesretan biti.” (Kur’an, 20:123) Moja omiljena dova je ona koju je Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, učio u Taifu. Krvav i prekriven ranama, on je dozivao svoga Gospodara: “Utječem se svjetlu Tvoga lica, kojim si rastjerao tamu i uz pomoć kojeg Upravljaš ovim i budućim svijetom.” (Buharija)
Zaista Allah iskušava one koje voli, a iskušenja dolaze shodno stepenu imana (vjerovanja). Uz iskušenja Allah također pošalje Svoju božansku pomoć kao maleni dio Njegovog svijetla i kuću kod Njega u Džennetu, da bi osjetili radost i osmijeh usred vatre iskušenja.
Autor: Yasmin Mugahed
Izvor: Onislam.net
Za N-um preveo i prilagodio Fahrudin Vojić, prof.

Povezani Članci

Back to top button