Novosti

Velika pomoć: Konvoj šlepera krenuo iz BiH prema Turskoj i Siriji

Podijeli s drugima

Podsjećamo da je jedan šleper sa grijalicama, agregatima, dekama i vrećama za spavanje već ranije stigao u Tursku

Konvoj pomoći od ukupno 54 šlepera krenuo je večeras iz Sarajeva prema Turskoj, javlja Anadolija. ​​​​​​​

Šleperi prevoze stambene kontejnere, prehrambene i higijenske proizvode, deke, vreće za spavanje, grijalice, agregate, odjeću, obuću…

Akcija stanovnika BiH

– Uspjeli smo napuniti 54 šlepera isključivo zahvaljujući donacijama građana i brojnih kompanija. 

Ovo nije pomoć organizacije Pomozi.ba, već pomoć stanovnika cijele Bosne i Hercegovine, koji su se u nevjerovatno velikom broju odazvali kako bi poslali podršku narodu koji je preživio veliku tragediju – kazali su iz Udruženja Pomozi.ba, organizatora ove akcije.

Konvoj će stići u grad Edirne u Turskoj gdje će doniranu robu preuzeti turska Uprava za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) i turske humanitarne organizacije koje će je proslijediti prema ugroženim područjima shodno potrebama.

– Ovo je samo jedan dio pomoći za ljude koji su preživjeli zemljotres katastrofalnih razmjera i ostali bez svega što su imali. 

Podsjećamo da je jedan šleper sa grijalicama, agregatima, dekama i vrećama za spavanje već ranije stigao u Tursku. Pomoć ćemo i u narednom periodu pružati shodno potrebama i informacijama koje budemo dobijali iz Turske – istakli su iz Pomozi.ba.

Siriji novčana pomoć

Naveli su da se materijalne stvari još uvijek ne mogu poslati u Siriju, te da stanovništvu te zemlje pomažu novčano uz pomoć humanitarnih organizacija koje se tamo nalaze.

– Do sada smo uplatili više od 100.000 KM organizacijama u Siriji koje dijele obroke i prehrambene pakete, nabavljaju šatore, dušeke, vreće za spavanje i sve ono što je neophodno ugroženom stanovništvu. 

Na tome nećemo stati, već ćemo i u narednom periodu slati pomoć ovoj zemlji – istakli su iz Pomozi.ba.

Akcija pomoći za Tursku i Siriju i dalje se može novčano podržati pozivom na telefonski broj 17006 kojim se doniraju dvije konvertibilne marke, te donacijama putem web platforme www.pomoziba.org, paypala i bankovnih računa Udruženja sa naznačenom svrhom uplate “Pomoć za Tursku i Siriju”.

Izvor: Avaz.ba / Dnevni Avaz

Građani BiH skupili veliku pomoć turskom narodu - Avaz
Građani BiH skupili veliku pomoć turskom narodu. Anadolija

Povezani Članci

Back to top button