Novosti

Turska kao i uvjek, prva pristiže u pomoć bratskom Maroku…

Podijeli s drugima!

Turska agencija za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD) završila je pripreme za prvi tim koji će biti poslan u Maroko u slučaju poziva u pomoć nakon zemljotresa jačine 7 stupnjeva koji je pogodio zemlju, prenosi Anadolu.

Osoblje jedinice Ankara okupilo se u Direkciji za katastrofe i vanredne situacije grada Ankare zbog zemljotresa u Maroku.

Za osoblje koje će u slučaju poziva za međunarodnu pomoć otići u područje potresa, date su informacije o radovima koji će se izvoditi na objektima zgrada, o zdravstvenoj situaciji u zemlji i mjestima koja pretrpjeli štetu.

Direktor AFAD-ove jedinice za traganje i spašavanje u Ankari, Hüsamettin Kars, rekao je da su započeli rad nakon što su obaviješteni o potresu koji se sinoć dogodio u Maroku. On je naglasio da su oni tim sa međunarodnom akreditacijom i da su se na dovoljnom nivou pripremili za period od 10 dana u regionu.

“Pripremili smo materijal za potragu i spašavanje, dovoljno hrane za 10 dana, šatore za sklonište i sve ostalo što je potrebno ekipi. Čekamo uputstvo za polazak iz našeg štaba. Spremni smo za polazak. Kao jedinica Direkcije Ankare, zajedno sa direktorom, nas ima 20 ljudi. Dok je broj osoblja koje je spremno da čeka zajedno sa ostalim timovima AFAD-a, Nacionalnim medicinskim spasilačkim timom (UMKE) i drugim organizacijama civilnog društva 265”, rekao je Kars.

“Prema uputama za potragu i spašavanje, tamo ima mnogo urušenih objekata. Informisali smo naš tim o Maroku, o situacijama kao što su stanje klime, vremenske prilike, bezbednosna praksa i epidemijske bolesti”, izjavio je Kars, najavljujući da su pripreme završene.

U slučaju raspisivanja poziva za međunarodnu pomoć, u prvoj fazi u region će biti upućen tim od 265 ljudi i 1.000 šatora iz AFAD-a, UMKE-a, Turskog Crvenog polumjeseca i drugih organizacija civilnog društva.

Podsjećamo, u potresu magnitude 7 koji se dogodio u oblasti Al Haouz u Marakešu u Maroku, broj žrtava je porastao na 1.037, dok je broj povrijeđenih porastao na 1.024, od kojih je 721 u teškom stanju.

Povezani Članci

Back to top button