Islamske Teme

SAVJETI MEDICINE: Šta treba jesti i čega se treba kloniti u Ramazanu, kako sa sportom?

Podijeli s drugima

Za vrijeme Ramazana, kako bi se nadoknadila količina energije i nutrijenata koja je ljudskom tijelu potrebna tokom dana, poželjno je jesti hranu bogatu proteinima, ugljikohidratima, vitaminima, mineralima i dovoljno vode.

Post tokom ramazana ne samo da mijenja način ishrane i spavanja, već i biološki sat ljudskog tijela prolazi kroz niz promjena kako fizičkih tako i psihičkih.
Od dehidracije i gladi zbog posta, ljudsko tijelo usporava metabolizam kako bi energiju koristilo što efikasnije.
Međutim, u postu se može uživati ​​u duhu Ramazana jednostavnim pridržavanjem preporuka šta jesti i piti tokom suhura (period obroka prije izlaska sunca) i nakon iftara (period obroka nakon zalaska sunca).

Razumijevanje nutritivnih potreba osobe koja gladuje
Za vrijeme Ramazana, kako bi se nadoknadila količina energije i nutrijenata koja je ljudskom tijelu potrebna tokom dana, poželjno je jesti hranu bogatu proteinima, ugljikohidratima, vitaminima i mineralima, a istovremeno osigurati dovoljno vode.
Istovremeno, to ne znači da tokom suhura osoba mora odmah da konzumira sve što mu je potrebno. Ako to učini, njihovo tijelo ne može odmah iskoristiti unos energije, što može rezultirati povećanjem težine. To je zato što se metabolizam postača prilagođava obrascima ishrane tokom Ramazana.
Odrasli bi trebali piti 3 do 4 litre vode dnevno. Iako se 40 odsto ove količine dobija iz hrane, voćnih sokova, mineralne vode, čaja i drugih pića, ipak je potrebno piti 1,5 i 2,5 litara vode dnevno. To znači da postač treba da popije dvije ili tri čaše vode svakih sat vremena od iftara do suhura.

Sušeno voće kao što su urme, orasi i bademi su takođe odlični dodaci ishrani. Oni mogu učiniti da se osoba koja gladuje osjeća sito tokom dugih sati tokom dana.
Nije samo raznovrsnost hrane, već i porcije koje igraju ključnu ulogu u ishrani postača.
Preporučljivo je birati manje porcije razumnom prehranom.
Ostanite zdravi i hidrirani tokom Ramazana
Za vrijeme Ramazana, postač treba izbjegavati svakodnevne aktivnosti koje mogu dehidrirati njihov organizam,. Oni koji rade u vrućim vremenskim uslovima ili oni koji su profesionalni sportisti i žele da poste treba da koriste dodatke ishrani za uravnoteženu i zdravu ishranu koja će podržati svakodnevne aktivnosti.

Za one koji redovno vježbaju, preporučuje se da u periodu posta i dalje zadovoljavaju dnevne potrebe za energijom, proteinima i vodom. Uz to, trajanje vježbanja treba smanjiti za 30 posto tokom Ramazana.
Prekinuti post lako svarljivom hranom je dobra i zdrava opcija.
Tokom ramazana, ljudi imaju tendenciju da jedu mnogo hrane vrlo brzo nakon mnogo sati posta. Najbolji način bi bio da prekinete post supom, pa vodom, ajranom ili svježe iscijeđenim voćnim sokom, kako bi se tijelo nakon dugog dana dehidracije moglo hidratizirati, a onda se glavno jelo može jesti 10-15 minuta kasnije. .
To će spriječiti prejedanje tako što će postu dati osjećaj sitosti, što će zauzvrat pomoći probavnom sistemu.
Za glavno jelo dobra opcija su jela: dok od mesa, pirjano meso, piletina ili povrće. Temeljnim žvakanjem hrane i odlaskom u šetnju sat-dva nakon iftara, postač može pomoći probavnom i kardiovaskularnom sistemu.
Ramazan je zaista sveto doba godine i post je važan dio ovog svetog mjeseca, ali kao što se može vidjeti, postoji mnogo opcija za post i zdravu ishranu.

Povezani Članci

Back to top button