Islamske Teme

7 – Savjeta kako biti skrušen u namazu

Podijeli s drugima

Kako biti skrušen u namazu, kako osjetiti slast i ljepotu tako važnog islamskog propisa? Ovo pitanje je jako važno, jer od pravilno obavljenog namaza zavisi ne samo naša sreća na dunjaluku, već i uspjeh na ahiretu.

Pa ipak, čini se kako mnogi ljudi dopuštaju da im namaz bude samo formalnost, bez veće svijesti o onome što uče. To dovodi do toga da se na nama ne primijete tragovi ibadeta, ostajemo nepromijenjeni ili čak, ne dao Allah, još gori iako namaz obavljamo i po više godina.

O ovom pitanju je raspravljao i veliki islamski učenjak, Ibnu-l-Kajjim el-Dževzijje koji u kratkom djelu „Deset uzroka kako steći Allahovu ljubav“ navodi da je namaz jedan od načina dolaska do Allahove ljubavi. Ovaj alim navodi i nekoliko savjeta kako popraviti naš odnos prema namazu, a samim time i biti bliže našem Gospodaru.

U nastavku donosimo sedam savjeta kako osjetiti veću slast u namazu:

Kada čuješ poziv mujezina, odazovi se na taj poziv odlaskom u džamiju, osim u slučaju bolesti, nužde ili spriječenosti. Prije odlaska, pripremi dušu za susret s Gospodarom, pogledaj kako ćeš se odazvati (potrudi se da budeš skrušen, smiren i ponizan), te vodi računa o čistoći tijela i odjeće. Upamtite da onaj ko nije skrušen pred Allahom van namaza, neće moći biti skrušen ni u namazu.
Kada pokrivaš stidna mjesta na svom tijelu,  time nastojiš od stvorenja sakriti svoje tjelesne sramote. Preče od toga ti je da se sjetiš manjkavosti svoje duše, tajnih grijeha i sramota koje ne zna niko osim Allaha, dž.š., i od Njega ih ne možeš sakriti. Od stvorenja se možeš skriti, od Allaha, dž.š., ne. Zato nastoj što ćešće tražiti oprost za svoje propuste, stidi se Allaha, dž.š., zbog svojih mahana i grijeha, te se plaši Njegove kazne u slučaju da se ne promijeniš nabolje.
Ljubav prema Allahu, dž.š., mora biti veća od svake druge ljubavi kako bi čovjek osjetio slast u namazu. Kada staješ na namaz, svoje lice i tijelo okrećeš ka pravcu Kabe, zanemarujući sva druga mjesta na planeti. Važnije od okretanja tijela ka Kabi je okretanje srca ka Allahu. Kao što se tijelo ne može okrenuti Mekki, a da ne zanemari sve druge pravce, tako se i srce ne može okrenuti Allahu, izuzev ako zanemari sve ostalo.
„O klanjaču, kad doneseš tekbir na početku namaza, neka tvoje srce ne laže tvoj jezik, jer ako tvom srcu ima nešto draže i važnije od Allaha, onda si slagao.“, savjetuje nas Ibnu-l-Kajjim, rahimehullah. Čuvaj se da svojim strastima i prohtjevima ne daš prioritet nad Allahovim zadovoljstvom.
Kada tražiš utočište od šejtana, znaj da ako svojim srcem ne budeš tražio Allahovu zaštitu, puko izgovaranje riječi ti neće biti od koristi. Nastoj da shvatiš ono što učiš. Budi prisutan i shvataj srcem kad učiš suru Fatihu i ajete u namazu. Kako ćeš biti skrušen u namazu ako nisi svjestan niti razumiješ riječi koje izgovaraš?
Nastoj da budeš skroman i ponizan prilikom pregibanja i sedžde. Posebno tokom sedžbe osjeti poniznost prema Stvoritelju, jer si najčasniji dio tijela (čelo) položio na zemlju iz pokornosti Gospodaru svih svijetova, Vladaru i Upravitelju.
Tokom namaza nastoj da budeš svjestan značenja zikra i dova na početku i kraju namaza, na sjedenjima te salavata.

Ibnu-l-Kajjim, rahimehullah, naglašava da je namaz obavljen uz ispunjenje spomenutih savjeta uzrok čišćenja srca od hrđe i razlog dobijanja svjetlosti u srce, te dobijanja Allahove milosti i blizine. A onaj ko samo formalno stoji u namazu, bez skrušenosti i ne razumijevajući značenja, takav je uskraćen od velikog dobra. Molimo dragog Allaha, dž.š., da nas učini od onih koji vode računa o svojim namazima i koji ih skrušeno obavljaju.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

akos.ba

Povezani Članci

Back to top button