Islamske Teme

Ovo je 10 stvari koje vam vaša majka nikad nije rekla

Podijeli s drugima!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Mnogo puta si je rasplakao. Plakala je kad je doznala da je trudna. Plakala je kad te rodila. Plakala je kad te prvi put držala. Plakala je od sreće, kao i od straha. Plakala je od brige. Osjećala je tvoju bol i sreću i dijelila ih s tobom iako to možda nisi shvatao.

2. Željela je posljednji komad kolača. Ali kad je vidjela kako ga gledaš svojim velikim očima i oblizuješ se, nije mogla jesti. Znala je da će biti puno sretnija ako zadnji komad kolača završi u tvom stomačiću.

3. Boljelo je.. Boljelo je kad si je vukao za kosu, grebao oštrim noktima koje je nemoguće skratiti, boljelo je dok si dojio. Boljelo je kad si se ritao u njenom stomaku, trpila je strašne bolove kad si dolazio na svijet.

4. Uvijek se bojala. Od prvog trenutka, ona je činila sve što je u njenoj moći da te zaštiti. Ona je postala mama medvjedica. Ona je djevojčici iz komšiluka htjela reći ‘ne’ kad je htjela da te malo uzme, jer ni u koga nije bila sigurna. Srce joj je preskakalo s tvojim prvim koracima. Ostala je budna da bi se uvjerila da si sigurno došao kući, a budila se rano da te isprati u školu.

5. Ona zna da nije savršena. Ona je svoj najveći kritičar. Zna svoje mane, a ponekad sebe mrzi zbog njih. Najstrožija je prema sebi kad si ti u pitanju. Htjela je biti savršena majka, ne učiniti ništa pogrešno, ali zbog toga što je samo ljudsko biće, ona je griješila. Vjerovatno to još sebi pokušava oprostiti. Ona bi najradije vratila vrijeme i učinila drugačije, zato budi ljubazan prema njoj jer je učinila najbolje što je mogla.

6. Ona te je gledala dok spavaš. Bilo je noći kad se do 3 sata ujutro molila da konačno zaspiš. Nekad je jedva držala oči otvorene dok ti je pjevala i preklinjala te da zaspiš. Zatim, kad bi konačno zaspao, ona bi te stavila u krevet i na sekundu bi sav njen umor nestao dok bi te gledala kako spavaš.

7. Nosila te puno duže od devet mjeseci.
Trebao si je i ona je to učinila. Navikla je držati te dok čisti, dok jede, čak i dok spava. Ruke su joj bile umorne, boljela su je leđa, ali ona te je držala jer si htio biti blizu nje.
Voljela te je, ljubila, igrala se s tobom. Osjećao si se sigurno u njenom naručju, bio si sretan u njenim rukama. Znao si da si voljen u njenim rukama, pa te je držala i nosila često koliko si htio.

8. Slomio si joj srce svaki put kad si plakao. Nije bilo tužnijeg zvuka od tvog plača, niti strašnijeg prizora nego kad se suze slijevaju niz tvoje lice. Ona je činila sve što je u njenoj moći da zaustavi tvoje suze, a ako ih nije mogla zaustaviti srce joj se kidalo na milion komadića.

9. Tebe je stavljala na prvo mjesto. Ona je mogla bez hrane, tuša i sna. Uvijek je tvoje potrebe stavljala ispred svojih. Provodila bi cijeli dan udovoljavajući tvojim potrebama, a na kraju dana nije imala snage za sebe. No, sljedeći dan bi se probudila i počela sve ispočetka.

10. Ona bi učinila opet isto. Biti majka je jedan od najtežih poslova koje neko može raditi i nekad će te dovesti do tvojih granica. Ti ćeš plakati, pokušavati, ne uspijevati, raditi i učiti. Međutim, osjetit ćeš više radosti nego što misliš da je moguće i osjećaj ljubavi veći nego što može stati u tvoje srce. Unatoč svoj boli, tuzi, nespavanju, tvoja majka bi opet učinila sve za tebe.

Dakle, sljedeći put kad je vidiš, reci svojoj majci HVALA, daj joj do znanja da je voliš. Ona to nikad ne može čuti previše puta.

Prevod i adaptacija: Doznajemo.com/D.Z.

Povezani Članci

Back to top button