Islamske Teme

Osam sjajnih islamskih preporuka za sretan i uspješan brak

Podjeli s drugima!

Prema Kur’anu, svrha braka jeste da supružnici ostvare ‘es-sekine’ (smirenost i mir). To se nikada ne može postići kroz impulsivno seksualno zadovoljavanje, izuzev ako je ono propraćeno s obostranom ljubavi, pažnjom, brigom i dijeljenjem, a to su sve dijelovi ispunjavajućeg i produktivnog bračnog odnosa. Islam je, na osnovu onoga što znamo iz njegovih izvora, balansiran i uravnotežen način života. Donosimo 8 važnih faktora koji uz Allahovu pomoć mogu ojačati bračne veze u islamu:

1. Pozitivan životni stav – Musliman uvijek mora imati pozitivan odnos prema životu. Mi govorimo: ‘Elhamdulillah’ na svemu što nam Allah podari ili uskrati.

2. Međusobno potpomaganje – Naš Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, je naglasio važnost muževog pomaganja svojoj supruzi, a Allah, dželle še’nuhu, u Kur’anu ističe važnost toga da žene budu pomagači svojim muževima. To je zaista za obje strane pobjednička solucija, samo ukoliko je budu slijedili.

3. Međusobno povjerenje – Muslimanima, muškarcima i ženama je naređeno da budu povjerljivi i slijede primjer našeg Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, koji je bio poznat kao ‘El-Emin’.

4. Međusobno poštovanje – Bit ćete poštovani od drugih, tek onda kada i vi njih budete poštovali. Muslimanu je naređeno da se s poštovanjem odnosi prema svim ljudima, pa s kolikom bi se dozom poštovanja tek trebalo ophoditi prema bračnom partneru?

5. Međusobna igra i zabava – Naš Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, je imao običaj da se zabavlja s svojom suprugom Aišom, radijallahu anha,; igrao se s njom i utrkivao. Ona je rekla: „Utrkivao se sa mnom Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, pa sam ga prestigla. Prošlo je vremena dok se nisam udebljala kada se ponovo sa mnom utrkivao i onda me prestigao i rekao: ‘Ovo je za onaj put (tj. jedan za jedan).’“ (Ahmed i Ebu Davud)

6. Međusobni oprost – Nema sumnje da je oprost jedan od najvažnijih apekata islama. Neće biti oprošteno onome ko drugima ne oprašta, a ovo nam poručuje naš Gospodar, Uzvišeni Allah. Moramo se naučiti da opraštamo jedni drugima, ako želimo da imao sretne brakove.

7. Provođenje vremena zajedno – Supružnici bi trebali zajednički provoditi vrijeme. Idite zajednički u šetnje. Posjetite rodbinu, prijatelje ili nekoga ko je bolestan (za to imate dodatne sevape). Zajednički postite ponedjeljkom ili četvrtkom, naravno ako ste u mogućnosti. Otiđite zajedno na hadždž – to je sjajna prilika za novi životni početak.

8. Zajednički činite ibadete – Naš Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, je s svojim ženama klanjao noćne namaze, iako je živio u neposrednoj blizini džamije. Muhammed, alejhi-s-selam, nam je oporučio da ne pravimo od naših kuća kaburove, stoga bismo u trebali u njima klanjati nafile i spominjati Allaha.

Autor: daija Jusuf Estes – Preveo: Nedim Botić

Povezani Članci

Back to top button