Islamske Novosti

Odgovor hafiza Mahića na optužbe

Podijeli s drugima

Nakon što su se u medijima pojavili dijelovi hutbe glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kozarac hafiza Amira ef. Mahića u kojoj je govorio o vrijednostima i učenju pravoslavlja, nakon čega su se oglasili i pojedini političari i Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini, objavljen je i komentar hafiza Mahića.

U svojoj današnjoj hutbi Amir-ef. Mahić je rekao:

‘Moja namjera nije bila povrijediti ničija vjerska osjećanja, posebno mojih prijatelja i komšija, sveštenstva i pripadnika pravoslavne crkve. U nekim zaključcima sam očito bio preoštar i zbog toga ako su moje riječi bilo koga uznemirile ili povrijedile, koristim ovu priliku da uputim iskreno javno izvinjenje. Izražavam svoje kajanje zbog toga. Želja mi je bila ukazati na prisutni fenomen zloupotrebe i instrumentalizacije vjere u nečasne svrhe i kakve posljedice u društvu nastaju kada vjera postane sredstvo manipulacije i ideološke zloupotrebe.


Mi, ovdje u Kozarcu, smo na svojim leđima osjetili šta znači zloupotreba vjere, jer smo ubijani i zatvarani u logore zato što smo bili Bošnjaci muslimani, odnosno po nečemu drugačiji. Bili smo, i nažalost ostali, žrtva, kojoj se ni nakon trideset godina ne iskazuje bilo kakvo žaljenje, već naprotiv iskazuju nam se riječi mržnje i čine ružna djela… Još jednom koristim priliku da iskažem svoje iskreno izvinjenje i žaljenje onima koji se osjećaju uvrjeđenim, te pozivam sve nosioce javnih funkcija i institucija da ovo ne zloupotrebljavaju i ne koriste u dnevno političke svrhe dajući tome političku dimenziju.’

Iako je hfz. Amir-ef. Mahić izvanredan imam, odgovoran i posvećen svom radu, s velikim ugledom i bez ijedne mrlje u svom djelovanju, on je morao biti svjestan činjenice da je javna ličnost i da njegove riječi i maju posebnu težinu, i da se posebno vagaju. Stoga će se morati javno očitovati o ovome pred disciplinskom komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, jer bez obzira na sve okolnosti i razloge: VJERSKA OSJEĆANJA SE NE SMIJU VRIJEĐATI. Islamska zajednica je do sada dosljedno branila pravo na vjerska uvjerenja i dizala svoj glas protiv svake povrede tog prava. Ona će to, bez sumnje, činiti i ubuduće.

Islamska zajednica odbacuje sve insinuacije kojima se ovaj događaj želi predstaviti kao dio planskog djelovanja, kako vjerskog tako i političkog vođstva bošnjačkog naroda. Riječ je, isključivo, o ličnom stavu iza kojeg ne stoji Islamska zajednica i njeni zvanični organi.

Ne znamo, pak, čije stavove zastupa RTRS, koji je povodom ovog incidentnog slučaja čitav jedan narod nazvao ‘potomcima turskog okupatora’ (RTRS, 2. februar 2023), iako se nije oglašavao, niti sumnjičio za ‘raspirivanje vjerske mržnje’ kada su visoki politički i vjerski funkcioneri srpskog naroda izrazito ružno govorili o islamu i njegovim vrijednostima.”

Saff.ba

Povezani Članci

Back to top button