Islamske Novosti

Ko je izazvao paljenje Kur’ana u Švedskoj i zbog čega? (Video-Slike)

Podijelite s drugima

Russia-affiliated journalist paid for Quran burning in Sweden (Novinar koji je povezan sa Rusijom platio je spaljivanje Kur’ana u Švedskoj)

Piše: Anna Mikhailova za i24 (i24NEWS Web journalist | @AnMikailova)

Švedski mediji sugerišu da je Moskva stajala iza protesta koji je imao za cilj da sabotira kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u

Švedski novinar Čang Frik, povezan sa ruskim propagandističkim kanalom RT, platio je danskom ekstremno desničarskom aktivisti Rasmusu Paludanu da javno spali Kur’an u blizini turske ambasade u Švedskoj.

Protest koji je održan u subotu izazvao je reakcije u Tursku i doveo do toga da je predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da Švedska ne treba da očekuje podršku Ankare za njenu kandidaturu za članstvo u NATO. Švedski mediji sugerišu da je Moskva stajala iza spaljivanja Kurana, koristeći Frika, koji je radio kao slobodnjak za RT i njegovu podružnicu Ruptli.

Vreme održavanja događaja je posebno značajno jer je došlo neposredno pre planirane posete švedskog ministra odbrane Pala Jonsona Turskoj, koja je otkazana nakon što je protest najavljen. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije je rekla da bi ulazak Švedske i Finske u NATO mogao dovesti do „negativnih implikacija“ po mir u Evropi. Skandinavske zemlje su podnele zahtev za članstvo u alijansi koju predvode SAD usred ruske invazije na Ukrajinu i mesecima su pregovarale sa Ankarom da obezbede njeno odobrenje.

Švedski mediji saznaju da dok je Paludan, koji takođe ima švedsko državljanstvo, otputovao u Stokholm specijalno na protest, njegovu taksu za podnošenje zahteva za dozvolu za demonstracije platio je Frik. Paludan je potvrdio medijima da mu je ideju za spaljivanje Kurana predložio Frik. On je takođe garantovao da će svaka šteta koju bi Paludan pretrpio kao rezultat ovog protesta biti pokrivena.

Frik, koji je poznat po svojoj proruskoj poziciji, vlasnik je novinskog sajta Niheter idag i voditelj SD kanala Riks, koji finansira stranka Švedske demokrate. Henrik Vinge, zamenik lidera stranke, rekao je lokalnim medijima da švedske demokrate nisu bile umešane u Paludanove akcije.

Frik, koji negira da ima veze sa RT-om od 2014. godine, potvrdio je da je platio za Paludana, ali je tvrdio da ne veruje da je protest ugrozio švedsku aplikaciju za NATO. „Ako sam, plaćajući 320 kruna administrativne takse policiji, sabotirao aplikaciju, to je verovatno od početka bilo na veoma klimavim nogama“, rekao je on švedskim medijima.

Dodao je da je to uradio “da bi podržao slobodu govora” i da je ciljao protiv Turske. „U ovom konkretnom slučaju podržavam ovu vrstu aktivnosti kada su Turska i Erdogan u pitanju“, rekao je on.

Poslednji izveštaji kažu da je Frik platio i Paludanovu avionsku kartu za Švedsku, ali i Paludan i Frik to poriču.

Izvor: www.i24news.tv/ Pogledajte i video:

https://www.i24news.tv/en/news/international/europe/1674639619-russia-affiliated-journalist-paid-for-quran-burning-in-sweden?fbclid=IwAR3JlR_kAPWU57PHbaZXJjMryuzMFWG769aCptNefFGAK8Oh9cWVclOc8S8

Home » Ko je izazvao paljenje Kur’ana u Švedskoj i zbog čega? (Video-Slike)

Povezani Članci

Back to top button