Islamske Teme

Nauka potvrdila: Dova (molitva) je lijek za tijelo i dušu, kako?

Studije su pokazale da širok spektar islamskih duhovnih praksi utječe na smanjenje nivoa stresa, koji su jedan od glavnih faktora rizika za nastanak bolesti. Oni su i moćni načini kako zadržati pozitivan pogled na svijet i uspješno prebroditi životne probleme.

Piše: Nedim Botić

„O ljudi, već vam je stigla pouka od Gospodara vašeg i lijek za vaša srca i uputstvo i milost vjernicima.“ Kur’an, Junus, 57.

Prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu’alejhi ve sellem, rekao: “Tražite od Allaha čvrsto vjerovanje (jekin) i zdravlje, a nakon vjerovanja nikome neće biti dato ništa bolje od zdravlja. ” (Buhari, Ebu Davud, Tirmizi i Ahmed) tj. čvrsto vjerovanje odstranjuje sumnje iz srca vjernika i to je lijek za dušu, a što se tiče zdravlja, tu se misli na tjelesne bolesti. Na ovaj nas način naš poslanik Muhammed, sallallahu ‘alejhi ve sellem, podstiče da se liječimo i od duševnih i od tjelesnih bolesti. Jasno vidimo da islam teži da u životima Bogu pokornih roba ostvari radost, sreću i uspjeh na oba svijeta. U savremeno doba su mnoga naučna istraživanja i studije su pokazale da redovna molitva i praktikovanje islamskih uputa predstavljaju važan faktor koji doprinosi zdravlju i dugom životu.

Dova – prirodan lijek

Akos.ba

Povezani Članci

Back to top button