Novosti

Nakon šest godina ponovo se otvara Plava (Sultan Ahmet) džamija: Koja je…

Podijeli s drugima

Čuvena Sultan Ahmedova džamija, poznata kao Plava džamija zbog svojih hiljada plavo-bijelih pločica iznik i obojenih plavih prozora, trebala bi se ponovo otvoriti za 21. aprila nakon šest godina restauracije, baš u vrijeme praznika Bajrama.

Ako se postavi pitanje koja je najbolja džamija koju su izgradili Turci, prva džamija koja će vam pasti na pamet nesumnjivo će biti „Plava džamija“. Plava džamija je na turskom poznata i kao Sultan Ahmet. Plava džamija, jedan od najfascinantnijih dijelova horizonta Istanbula, također je jedan od najvažnijih simbola Istanbula. To je jedan od najvećih primjera klasične turske umjetnosti. Ova vrijedna građevina jedno je od najvažnijih djela predstavljenih Istanbulu tijekom razdoblja Osmanskog Carstva.

Džamiju su Europljani nazvali Plava džamija. Unutrašnjost džamije, posebno unutrašnjost kupole, ukrašena je sa oko 21 tisuću iznik pločica. Budući da su ove pločice uglavnom plave boje, stranci ih zovu Plava džamija. Ove pločice prikazuju slike drveća, cvijeća i drugih biljaka, a sve su dizajnirane u nijansama plave. Pločice Iznik koje oduzimaju dah koje ukrašavaju kupole Plave džamije uvrštene su na UNESCO-ov popis svjetske baštine Istanbula 1986. godine.

Nalazi se točno nasuprot Muzej Aja Sofije, koji je jedan od naših najvažnijih povijesnih artefakata i kojemu se dive svi domaći i strani posjetitelji Istanbula. Trg sultana Ahmeta također je dobio ime po Plavoj džamiji (Džamija Sultan Ahmeta).

Ovu jedinstvenu džamiju sagradio je osmanski sultan Ahmet I između 1609. i 1616. Djelo, koje je najtipičniji primjer turske klasične umjetnosti, prva je džamija izvorno izgrađena sa 6 minareta. Arhitekta Sedefkâr Mehmet Aga, arhitekta džamije, učenik je poznatog osmanskog arhitekte Mimara Sinana. 

Arhitektonska struktura Plave džamije

Plava džamija, izgrađena 1616. godine, ima osam sporednih kupola i pet glavnih kupola. Kombinira mnoge bizantske elemente s tradicionalnom islamskom arhitekturom i smatra se posljednjom velikom džamijom klasičnog razdoblja.

Džamija je izgrađena u pravokutnom planu, a molitveni prostor, koji je kvadratnog tlocrta, ima ukupno 2,646 m2. Promjer kupole, koja ima visinu od 43 metra, iznosi 23 metra. Džamija, koja plijeni pažnju svojom veličinom, jedna je od najvažnijih turističkih atrakcija Istanbula.

Dvorište u Plava džamija je barem jednako impozantan kao i interijer. Džamija, koja ima vrlo veliko dvorište, smještena je u željeznoj vrpci na zapadnom ulazu u avliju.

Minareti

Važna karakteristika Plave džamije su njeni minareti. Plava džamija je jedna od dvije džamije sa šest minaretina u Turskoj, a potonja je Šabanci džamija u Adani. Na uglovima Plave džamije nalaze se četiri minareta. Svaki od ovih valovitih minareta u obliku olovke ima tri balkona sa stalaktitnim kupolama (Şerefe), drugi na kraju prednjeg dvorišta ima dva balkona. 

Danas, kada sunce zalazi, džamija je osvijetljena projektorima u boji, a oko džamije se okuplja veliki broj ljudi, koji čine i Turci i turisti, da slušaju večernju molitvu iz zvučnika u munari.

Pokriva li Istanbul Tourist Pass posjet Plavoj džamiji?

Definitivno! Turistička prolaznica u Istanbulu omogućuje pristup više od 85 atrakcija, uključujući fascinantnu Plavu džamiju. Dok posjećujete ove atrakcije, također možete dobiti informacije zahvaljujući vodičima. Štoviše, Pass vam pomaže uštedjeti ogromnu količinu novca, do 75%. Plava džamija jedno je od najpoznatijih mjesta u Istanbulu. Ako želite pristupiti svemu ovome, sve što trebate učiniti je kupiti The Pass.

Povezani Članci

Back to top button