Islamske TemeZdravlje

Najdraži jutarnji napitak: Sedam zdravstvenih prednosti kafe …

Podijeli s drugima!

Razlozi zašto konzumirati kafu

Ljubitelji kafe tvrde da će ona razbuditi brže od bilo kojeg drugog napitka, a prema istraživanjima nudi i određene dobrobiti za zdravlje. O čemu se tačno radi za Health je otkrila svjetski poznata nutricionistica i autorica Cynthia Sass.

1. Kafa potiče dobro raspoloženje

Jedna je nedavna studija potvrdila ono u šta je većina nas vjerovala: Kafa je napitak sreće! Znanstvenici su povezali čin ispijanja kafe sa pozitivnim emocijama poput zadovoljstva, prijateljstva, mira i sreće. Istraživanja su također potvrdila kako nema negativnih posljedica na naše emocije ispijanje kafe.

2. Sadrži antioksidante

Kafa je i bogat izvor antioksidanata koji mogu spriječiti ili usporiti razvoj bolesti čiji su uzrok slobodni radikalni, odnosno nusproizvodi stanica naših organizma koje se hrane kisikom. Zbog toga, neki znanstvenici vjeruju da antioksidanti smanjuju rizik od raka. Znanstvenici smatraju unosom kafe u organizam unosimo i dovoljne količine antioksidanata.

3. Može umanjiti šanse da će se kod vas razviti dijabetes tip 2

Analizom proteklih istraživanja su prije 2 godine znanstvenici zaključili kako kafa smanjuje rizik od nastanka spomenute bolesti za 6 posto, a na svaku novu šalicu koju popijete ovaj postotak se povećava za istu brojku. Stručnjaci vjeruju kako su za to zaslužni antioksidanti i protuupalna svojstva iz kafe.

4. Povezana je i sa zaštitom od drugih bolesti

Istraživanja pokazuju kako ispijanje kafe može značiti zaštitu od razvoja raka, bolesti srca i Parkinsonove bolesti. Također štiti od kognitivnog propadanja te sprečava nastanak moždanog udara.

5. Uz nju je svaki napor lakši

Nekoliko je studija pokazalo kako, ako se pije u umjerenim količinama, kafa poboljšava cirkulaciju, rad mišića, umanjuje bol i pruža energiju. To bi vam moglo biti od pomoći ako je vaš trening zahtjevan i zahtjeva izdržljivost.

6. Kafa ne dehidrira kao što se misli

Kofein je dugo na lošem glasu jer se vjerovalo kako pridonosi dehidraciji jer djeluje kao diuretik. Ipak, nova su istraživanja pokazala da je potrebno četiri dana unositi kafu u organizam kako bi se on priviknuo i tako poništio negativne efekte. Na primjer, ako pijete kafu ujutro, a danas ste popili i jednu poslijepodne, moguće da ćete osjetiti šta znači diuretski učinak…

7. Kafa bez kofeina isto nudi dobrobiti

Mnogi će se složiti da kad se jednom odreknu kofeina u poslije podnevnim satima bolje spavaju i imaju više energije. Za sve koji misle isto, dobra je vijest da kafa bez kofeina također nudi puno zdravlju – sadrži antioksidante i povećava budnost.

Ipak, ponekad je potreban oprez

Kako kofein utječe na vaše tijelo je povezano s vašim genima, osobe koje imaju spor metabolizam mogu imati problema sa srcem, krvnim pritiskom… Kod takvih osoba kofein neće poboljšati fizičke sposobnosti, dapače, umanjit će ih. Kod nekih osoba kofein može potaknuti probleme s probavom, ubrzan rad srca, anksioznost…

Povezani Članci

Back to top button