Kultura

Manastir Banjska je ukradena dzamija 1912. godine / SLIKE

Podjeli s drugima!

Banjska u Zvečanu, gdje je izvršen srpski zločin i ubijen kosovski policajac i pokušao da destabilizuje sever, nekada je bila tipično albansko selo, a čak i tamo gdje je srpski manastir u koji su se sklonili beogradski teroristi, nekada je bila džamija.

Oni su građani Kosova koji javnosti iznose činjenice iz prošlosti o selu koje je ovih dana postalo naslovnica.

„Ovaj na fotografiji je Mehmet Aliu, poznat kao Hodza Banjska. Bio je jedan od prvih kadrova školovanih starješina u Istanbulu. Hodža Banjska je poznat po tome što je bio imam u Banjskoj džamiji, koja je uništena je i srušena nakon Drugog svjetskog rata. Njegova porodica, odnosno on, posedovao je najveći dio poljoprivrednog zemljišta u Banjskoj i selu kod Banjske, Joševiku. Svi su im oduzeli. Banjsku su naseljavali Albanci, koji su polako odlazili i sistematski proterivani.
Osim što je bio vjerski službenuj, bio je i aktivista za nacionalno pitanje. Njegov sin, Šasivar Aliu, bio je vrhovni komandant oružanih snaga kosovske omladine Nacionalnog fronta i učesnik Druge prizrenske lige. Inače, Hodza Banjska je moj pradeda sa strane ujaka mog oca“, piše Armend Škoza iz Mitrovice.
Neko drugi piše:
„Manastir Banjska je do 1912. godine bio džamija.
Kada je Srbija napala Kosovo 1912. godine nakon balkanskih ratova, džamiju su pretvorili u manastir i etnički očistili tu zemlju od Albanaca. /tesheshi.com/

Back to top button