Islamske Teme

Kome se divimo?! Ko su nam uzori?!

Podijeli

Budimo iskreni: s kim želimo iftariti
Ljudi se vole diviti osobama koji imaju ogromno bogatstvo umjesto da ih upravo ono podsjeti na to ko je istinski Vlasnik svake vrste bogatstva te da je pravo bogatstvo na Onom svijetu.

Naša djeca odrastaju u ambijentu divljenja ljudima koja imaju bogatstvo, a ne jak iman ili znanje. Koliko bi mladih željelo provesti zadnju trećinu ramazanu s poznatim fudbalerom, a koliko s osobom u itikafu?

Sjetimo se kur’anske priče o Karunu. “I iziđe on (Karun) pred narod svoj u svom sjaju. “Ah, da je i nama ono što je dato Karunu!” – govorili su oni koji su čeznuli za životom na ovom svijetu – “on je, uistinu, presretan.” Teško vama!” – govorili su učeni – “onome koji vjeruje i čini dobra djela bolje je Allahova nagrada, a biće samo strpljivima pružena.” I Mi smo i njega i dvorac njegov u zemlju utjerali, i niko ga od Allahove kazne nije mogao odbraniti, a ni sam sebi nije mogao pomoći. A oni koji su ranije priželjkivali da su na njegovu mjestu, stadoše govoriti: “Zar ne vidite da Allah daje obilje onome od robova Svojih kome On hoće, a i da uskraćuje! Da nam Allah nije milost Svoju ukazao, i nas bi u zemlju utjerao. Zar ne vidite da nezahvalnici nikad neće uspjeti?”

Povezani Članci

Back to top button