Islamske Teme

Ko je kriv?!

Podijeli s drugima

Postoje dvije vrste osoba koje izgube posao: oni koji za gubitak posla krive sebe i oni koji krive Boga. Ali, budimo realni: ako kasniš svakoga dana na posao, ne odrađuješ svoje zadatke marljivo, ako imaš problema sa komunikacijom, ako na zadnjih 30 poslovnih e-mailova nisi odgovorio – i treba da dobiješ otkaz! A kada dobiješ otkaz, to je blagodat od Allaha, jer sljedeći put kada dobiješ posao nećeš praviti iste greške. Naučit ćeš iz svojih grešaka. Često nas poteškoće u životu čine boljim ljudima i boljim vjernicima, snažnijim i odgovornijim ličnostima.

Trenirajte jezik i srce da im prva reakcija na musibete budu riječi: Inna lillahi ve inna ilejhi radži’un.
Ne govorite ljudima da im se nešto loše događa jer ih Allah kažnjava. To nipošto ne radite. Ako im baš želite to reći, prije nego što im saopćite šta imate da kažete, to isto najprije recite sebi. Uostalom, ko vam je dao licencu da rasuđujete šta je Allahova kazna, a šta iskušenje?
Napravite razliku između stvari koje ne možete kontrolirati, koje su van vašeg domašaja, i stvari koje spadaju u okvir naše odgovornosti. Prepoznajte situaciju u kojoj morate priznati sebi i drugima da ste zabrljali, da ste morali bolje odraditi posao. Kao rezultat naše neodgovornosti dešavaju se neki musibeti.

Autor: Nouman Ali Khan

Preveo: Senad Redžepović

Izvor
Islam.ba

Povezani Članci

Back to top button