Islamske Teme

JUTARNJA RUTINA PRODUKTIVNOG MUSLIMANA

Podijeli s drugima!

Napomena: Pretpostavljam da ezan za sabah-namaz počinje u 5,00 sati a posao u 8,00 sati. Slobodno podesite vrijeme u skladu sa vašim rasporedom.)

4,15 – 5,00 sati: 3 bitna koraka

1. Probudite se!

Rano buđenje predstavlja prvi i najbitniji korak ka dobroj jutarnjoj rutini. Upravo u tom momentu neodlučnosti, kada razmišljate da li se trebate probuditi odmah ili nastaviti spavati još 5 minuta, leži tajna dobrog ili lošeg dana. Ovom prilikom ću vam dati savjet koji meni pomaže da se probudim. I sami znate kako nam šejtan skoro svako jutro šapuće u uho: “Spavaj još samo 5 minuta”. Ja jednostavno sebi kažem: “Probudi se samo na 5 minuta”. Ostalo možete zamisliti sami. Čim se probudite, izgovorite dovu nakon buđenja iz sna i počnete uzimati abdest, san će inšallah nestati.

2. Izgovorite dovu nakon buđenja iz sna

Elhamdulillah, postoji nekoliko prelijepih dova koje se izgovaraju nakon buđenja iz sna a koje nas je Poslanik salallahu alejhi ve sellem naučio. Ove dove se mogu pronaći u zbirci dova Hisnul Muslim (Zaštita svakog muslimana). Moja omiljena jeste recitovanje 10 posljednjih ajeta iz sure Ali-Imran (Imranova porodica). Skoro da možete osjetiti kako se vaše srce osvježava i oživljava prilikom učenja dove i recitovanja ajeta iz Časnog Kur’ana.

3. Uzmite abdest

Svi se možemo složiti da nas abdest čini čistim iznutra i izvana te da fokusira našu pozitivnu energiju. Prije uzimanja abdesta recite “Bismillah” i izgovorite odgovarajuću dovu nakon uzimanja abdesta.

Poslanik salallahu alejhi ve sellem je rekao:

Svakome od vas, koji se u cijelosti propisno abdesti a zatim izgovori riječi: ‘Svjedočim da nema boga osim Allaha i svjedočim da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik’, bit će otvoreno svih osam vrata Dženneta i u njega će ulaziti kroz koja god bude želio! (Muslim)

Zar ovo nije dobar način da osvježeno i spremno započnete dan?

5,00 – 5,05 – Ezan za sabah-namaz

Onaj ko sluša ezan, za mujezinom će ponavljati riječi ezana, osim kada mujezin kaže “Hajje ‘ale-s-salah” i “Hajje ‘ale-l-felah”, tada će kazati: “La havle ve la kuvvete illa billah” (Nema snage ni moći osim u Allaha). Ostale dove možete pronaći u zbirci dova Hisnul Muslim (Zaštita svakog muslimana).

5,05 – 5,15 – Između ezana i ikameta

1. Klanjajte 2 rekata sabahskog sunnet namaza

Ovo nemojte propustiti! Poslanik Muhammed salallahu alejhi ve sellem je rekao:

Dva rekata sabahskog sunneta vrednija su od dunjaluka i svega što je u njemu! (Muslim)

Samo razmislite o ovom hadisu na trenutak; 5 minuta vašeg vremena koje je potrebno da biste klanjali 2 kratka rekata je vrednije od čitavog dunjaluka sa svim njegovim zemljama, ljudima, bogatstvima, prirodom itd. Subhanallah! (Slavljen neka je Allah!)

Ako je ovo vrijednost i vrlina sabahskog sunnet-namaza, kolika je vrijednost sabahskog farz-namaza?

2. Dova

Da li ste znali da je vrijeme između ezana i ikameta pogodno za učenje dove. Iskoristite ovo vrijeme najbolje što možete. Poslanik salallahu alejhi ve sellem je rekao:

Dova između ezana i ikameta se ne odbija. (Ebu Davud)

5,15 – 5,40 – Sabahski farz-namaz i zikr

Ako ste muškarac i možete otići do džamije (neovisno od udaljenosti) onda to uradite. Ljepotu klanjanja sabah-namaza u džamiji je teško opisati. Propuručujem da prošetate do džamije umjesto da se odvezete autom (vožnja biciklom je također dobra), jer imate priliku da udahnete svježi jutarnji zrak.

Allah tebareke ve te’ala kaže u Kur’anu:

i zorom kada diše (18) (Kur’an, Poglavlje 81, Sura Et-Tekvir – Prestanak sjaja)

Poslije sabahskog farz-namaza, smjestite se udobno, opustite se i uživajte učeći jutarnji zikr i dove.

6,00 – 6,30 – Učite, čitajte ili trenirajte

1. Učenje/pamćenje Kur’ana

Učite i/ili pamtite Kur’an. Ako imate dobar tefsir, pročitati značenje bar jedne stranice predstavlja veliki bonus.

2. Čitanje

Provedite ovo vrijeme čitajući islamsku literaturu. Naglašavam da literatura mora biti islamska, jer je vaš um u ovo vrijeme poput spužve koja upija znanje. Potrudite se da sve što pročitate pohranite što je moguće bolje u vaš um i dušu inšallah. Preporučujemo vam čitanje knjiga o hadisima, priče o Poslaniku salallahu alejhi ve sellem, Sire itd.

3. Treniranje

Još jedna opcija jeste brzi 30-minutni trening. To može biti trčanje oko kvarta, biciklizam, aerobik, kardiovaskularne vježbe ili bilo koja druga aktivnost koja izgrađuje vašu snagu/izdržljvost.

6,30 – 6,45 – Planirajte vaš dan

U ovom periodu planiram svoj dan. Nekada provjeram i šaljem e-mail poruke kako bi isplanirao svoj dan i postavio zadatke za sebe i članove svoga tima.

6,45 – 7,00 – Pripremite se za posao

Tuširajte se, obucite se i pripremite svoje papire (iako organizaranje ovih stvari noć prije čini ovaj 15-minutni proces puno lakšim). Ostavite stvari tamo gdje ih možete pronaći kako ne biste gubili vrijeme u potrazi za njima.

7,00 – 7,10 – Duha-namaz

Ništa ne čini vaš dan ispravnim kao duha-namaz, kao što je spomenuto u članku 7 bitnih duhovno-produktivnih navika.

Poslanik salallahu alejhi ve sellem je rekao:

Svakoga jutra za svaki svoj zglob dužni ste dati sadaku: svako izgovoreno “Subhanallah” je sadaka, izgovoreno “El hamdu lillah” je sadaka, “La ilahe illallah” je sadaka, svako izgovoreno “Allahu ekber” je sadaka; zahtjev za dobro je sadaka, osuda lošeg je sadaka; a sve to zamjenjuju i dva rekata duha-namaza! (Muslim)

7,15 – 7,30 – Doručak

Nagradite sebe dobrim i zdravim doručkom za produktivno jutro.

7,30 – 8,00 – Putujte na posao

Izgovorite dovu prilikom izlaska iz kuće i krenite na posao.

Zamislite da su sva vaša jutra poput ovog. Koliko biste duhovno napredovali? Koliko biste znanja usvojili? Kakvo bi vaše raspoloženje bilo ostatkom dana? Pokušajte primijeniti navedene savjete, bar na jedan dan.

Autor članka: Mohammed Faris

Povezani Članci

Back to top button