BosanskiIslamske Novosti

Emulgator dobijen od svinjske masti koji se nalazi u preko 200 prozvoda

Podjeli informaciju s drugima i osevapi se!

Izvor: Centar za prirodnu medicinu

Emulgator E474, dobijen od svinjske masti, nalazi se u većini prehramebnih proizvoda, uključujući čak i neke vrste jogurta. – čokolade, sokovi ili žvake – svi ovi proizvodi mogu da sadrže svinjsku mast. Uz sve to postoji i vrlo realna mogućnost da je ta mast dobijena od svinja koje su hranjene genetski modifikovanom hranom. Naravno ova konstatacija ni najmanje ne umanjuje katastrofalnu štetnost svinjskog mesa po ljudski organizam. Svinjsko meso jeste nečisto. Svinja je svaštojed prirodna kanta za otpatke, prirodni čistač koji je satkan od strane Tvorca -nije za ljudsku upotrebu (uostalom kao i svaki vid mesa i namirnica životinjskog porekla). Njeno meso je prepuno raznih toksina i otrovnih kancerogenih materija čak i kada se radi o “zdravo” uzgojenoj svinji.

Emulgatori se koriste u prehram­benoj industriji, a uloga im je da po­vežu dve ili više prehrambenih kom­ponenti u jednom proizvodu namirnica industrijskog porekla, npr. u gulašu, pašteti, bez obzira od kog su mesa, kao i kobasice, viršle, pavlake, industrijski kajmak, razni sirevi, čoko­lade, eurokremovi i drugi proizvodi od kakaoa, bombone, vafl proizvodi, mar­garin, biljna mast, marmelade, džemo­vi, sve vrste pakovanih supa, (kocka ili suve stvari), biljno maslo, majonez i svi drugi idustrijski proizvodi koji se sastoje od dve ili više prehrambenih komponenti.

Branislav Zlatković, profesor gotove hrane u Institutu za prehrambenu tehnologiju i biohemiju biljnih proizvoda na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, potvrđuje da prehrambeni proizvodi u kojima se nalazi ovaj emulgator, ali i želatin, sadrže svinjsku mast ili masnoće drugih životinja.

Želatin se dobija kuvanjem vezivnog tkiva kalogena iz mesa, kostiju, nogica, ušiju, odnosno tkiva koja vezuju mišiće za kost. Što se tiče enzima, oni se dodaju namirnicama kako bi vezali ulje i vodu, ali i da bi sprečili razdvajanje. Ima ih i u džemovima i gustinu.
Skoro 200 najrazličitijih proizvoda sadrži masti, enzime, želatin i ostale produkte koji nastaju u laboratorijima nakon prerade svinjskih nusproizvoda. Emulgator 474 nalazi u većini konditorskih proizvoda, da se “ubacuje” u jogurte, žvake ili čak paste za zube. U današnje vreme u prodavnicama gotovo ne postoji proizvod koji u sebi ne sadrži neki emulgator, a da svaki od njih “ima neka štetna dejstva, ili u krajnjem slučaju nisu dovoljno ispitani”.

Zakoni koji regulišu oblast hrane se razlikuju od države do države. Svest ljudi o tome šta jedu takođe u većini zemalja nije dovoljno razvijena, a nažalost i Srbija kao i ceo region su među njima.

Pogledajte spisak emulgatora u prehrambenim proizvodima koji su opasni po zdravlje:

Pogledajte spisak emulgatora u prehrambenim proizvodima koji su opasni po zdravlje:

– Opasni dodaci: E102, 110, 120, 124

– Dodaci štetni po zdravlje:

1. IZAZIVAJU CREVNE SMETNjE:
E220, 221, 232, 224

2.IZAZIVAJU SMETNjE U VARENjU:
E338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 466, 407

3.IZAZIVAJU KOŽNA OBOLjENjA:
E230, 231, 232, 233

4.UNIŠTAVA VITAMIN B12:
E200

5.POVEĆAVA HOLESTEROL:
E320, 321

6.NADRAŽUJE NERVE:
E311, 312

7.IZAZIVA UPALU USNE DUPLjE:

E330 (Ovaj aditiv je, takođe, i uzročnik raka, a ima ga u senfu, nekim gaziranim bezalkoholnim pićima, konzerviranom mesu rakova, nekim sirevima i pečurkama u konzervama)

Posebno opasni aditivi koji izazivaju rak imaju oznake:

– E131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239
(E123 je vrlo otrovan i zabranjen je u SAD-u!)

Povezani Članci

Back to top button