Novosti

Švedska u haosu, muslimani na ulicama – Uhapšeno 150 osoba (video)

Podijeli s drugima!

U Švedskoj je uhapšeno 15 osoba koje su pokušale spriječiti napad na Kuran 👇

U oblasti Varnhemstorget gdje su koncentrisani muslimani u Malmeu u Švedskoj, uhapšeno je 15 osoba nakon pokušaja da se zaustavi Salwan Momika iračkog porijekla koji je napao Kuran pod zaštitom policije, prenosi Anadolu.

Momika je na lice mjesta stigao pod opsežnom policijskom zaštitom i uprkos reakcijama spalio je Kuran.

Oko 100 okupljenih demonstranata gađalo je Momiku i policiju kamenicama i flašama. Nakon toga policija je Momiku udaljila sa lica mesta, a potom je došlo do sukoba demonstranata i policije. Nakon incidenta, policija je saopštila da je uhapsila 15 osoba.

U saopštenju policije u Malmeu navodi se da je akt bio veoma nasilan i da su s vremena na vreme izbijali neredi. Policija je preduzela mjere protiv mogućnosti da se incident ponovi.

  • Provokacije protiv Časnog Kur’ana u Švedskoj Iako su napadi na Kuran nedavno intenzivirani u Švedskoj i Danskoj, dopuštanje ovih provokacija naišlo je na reakciju. Rasmus Paludan, krajnje desničarski danski političar i lider Stram Kurs Partije, nastavio je sa svojim provokacijama za paljenje Časnog Kur’ana u švedskim gradovima Malme, Norköpin i Jönköping i u glavnom gradu Stockholmu tokom uskršnjih praznika 2022. godine. Paludan je spalio Kuran ispred turske ambasade u Stokholmu 21. januara i turske ambasade u Kopenhagenu 27. januara. Vrativši se u Stokholm, Momika je 28. juna, pod zaštitom policije, zapalio Kuran ispred stokholmske džamije, što se poklopilo sa prvim danom Kurban-bajrama. Momika je pod zaštitom policije gazio Kuran i iračku zastavu ispred iračke ambasade u Stokholmu 20. jula i ispred švedskog parlamenta 14. i 31. avgusta. Također, Bahrami Marjan, iranskog porijekla, spalio je Kuran na stokholmskoj plaži Angbybadet 3. avgusta pod zaštitom policije.

Povezani Članci

Back to top button