Islamske Teme

Čuda istigfara: Stanje joj se pogoršalo da bi se nakon toga, u najboljem svjetlu, poboljšalo

Podijeli s drugima

Nije bila mirna, misli su joj bile svuda razasute i mnogo je briga imala nakon što se njen muž iznenadno promijenio. Počeo je da je udara, prijeti i da se grozno ophodi prema njoj nakon što je provela sa njim nekoliko godina u braku.

Razmišljala je o prošlosti prisjetivši se kako joj se znao lijepo obraćati i uopćeno se lijepo ponašati prema njoj. Iznenadila se činjenicom da se promijenio, šta ga je navelo na to? Da li mu je neko rekao da sam kazala nešto što nisam? Jesam li, eventualno, u nečemu pogriješila, a da toga nisam ni svjesna? Da li… Da li.

Svakog dana je salijeću razna pitanja na koja ne može dati adekvatan odgovor, a ponašanje njenog muža sesvakim danom pogoršava sve dok nije dovedena u situaciju da jednostavnoo ne može podnijeti njegovo prisustvo.

Povjerila se svojoj porodici u vezi trenutnog stanja pa su je savjetovali da se strpi, te su je podsjetili na djecu. Tada je shvatila da nema drugog izlaza osim da pribjegne Allahu, poznavaocu nevidljivog, onome koji otklanja poteškoće te je počela ustrajano doviti, tražiti opis, obavljati jutarnji i večernji zikr, postiti i klanjati u zadnjoj trećini noći. Uz to, podučavala je djecu Kur’anu i siri Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nadajući se da će je Allah razriješiti briga i tegoba.

Jednog napornog dana muž joj je prišao i silovito je počeo udarati, više nego uobičajeno, a potom je izašao iz kuće ne obraćajući pažnju i ne žaleći za onim što je tek uradio. Više nije mogla trpiti, ustala je sva uplakana i nazvala je svoju porodicu žaleći se ponovo i jednostavno im je naredila da dođu po nju. Po njihovom dolasku počeli su je opet savjetovati da se strpi i da je izlaz blizu, međutim kada su se stvarno uvjerili u njeno alarmantno stanje, zabrinuli su se i počeli su razmišljati o tome kako dalje postupati. Dok su bili u takvom stanju, nakon što su se glasovi utišali, najednom ih je neki glas zaprepastio.

Krenuli su u kuhinju žureći i ništa našli nisu, potom su u strahu došli do elektrodistributera, a ni tu nisu našli ništa o čemu su pomišljali. Nakon toga, kretatli su se oko kuće tražeći odakle se mogao čuti takav jedan glas i iznenada: pogledi su im se zaustavili i oči ukočile! Našli su jedan pomjeren pločnik kojeg su pažljivo podigli razmišljajući, a potom su ugledali sihr ispod istog. Jeziv strah ih je obuzeo!

Međutim, Allah ih je uputio da postupe na ispravan način.

Naime, kontaktirali su osobu koja ima iskustva sa sihrom i džinnskim svijetom i obavijestili su ga o zgodi nakon čega ih je uputio da se na šerijatski način riješe sihra.

U međuvremenu, muž je bio izvan kuće i nije znao šta se dešava, ali kada su anulirali sihr on se brzo vratio kući. Žena se opet pobojala da neće loše nastupiti prema njoj i to čak pred njenom porodicom. Međutim, stanje se promijenilo i on se iznova popravio. Došao je kako bi je nasmijao i raspoložio nakon što je rasplakana bila, te kako bi zaliječio ranu njenu. Osmijeh je ponovo zavladao njegovim licem, sebe je korio za nevaljale postupke i ponovno se okitio lijepim ponašanjem. Njihovo bračno stanje je postalo bolje nego prije.

To je lijep ishod istigfara, dove i divnog odnosa prema Allahu, Gospodaru nebesa i zemlje. On je Plemenit i njegove blagodati nemaju granica.

Izvor: Čuda istigfara

Autor: Halid Ibn Sulejman Er-Reb’i

Prijevod: Harun Ekinović, prof.

Za Akos.ba priredila: Elmedina R.

Povezani Članci

Back to top button