Islamske TemeZdravlje

5 NAJDRAŽE NAMIRNICE VJEROVJEANIKA MUHAMMEDA, S.A.V.S.

Podijeli s drugima

5 NAJDRAŽE NAMIRNICE VJEROVJEANIKA MUHAMMEDA, S.A.V.S.

MLIJEKO

Upoznati smo sa time da mlijeko obiluje kalcijem, koji je najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu. Čak 99% kalcija pohranjeno je u kostima i zubima, što ga čini vrlo važnim za čvrstoću skeleta. Osim toga, mlijeko snižava krvni tlak te štiti od srčanih oboljenja. Toplo mlijeko u kombinaciji sa medom pomoći će da se opustite, a mliječni proizvodi poput kefira, jogurta i sl., su odlični za crijevnu floru. I u Časnom Kur’anu Uzvišeni Allah spominje mlijeko: „Vi imate pouku i u stoci: ‘Mi vam dajemo da iz utroba njenih mlijeko čisto pijete, koje nastaje od grizina u buragu i od krvi – ukusno onima koji ga piju.“ (En Nahl, 66)


MED


Ovisno o vrsti nektara iz kojeg se dobiva, postoje različite vrste meda koje se razlikuju po boji, mirisu, okusu i sastavu. Svaka od njih se može koristiti za liječenje različitih tegoba. Med jača imunitet, poboljšava rad organa i djeluje blagotvorno na čitav organizam. Zanimljivo je da med pomaže čak i kod anemije odnosno slabokrvnosti jer pomaže produkciju hemoglobina, uz to poboljšava otpornost organizma na infekcije zbog svog antiseptičkog djelovanja. Ovo su samo neke koristi meda.
U Kur’anu Uzvišeni Allah spominje med kao lijek: “Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju.” (En Nahl, 69)
Kaže Džabir r.a.: “Čuo sam Poslanika sallallahu alejhi ve sellem kako kaže: “Ako i u čemu od vaših lijekova ima hajra, onda je to u hidžami i medu.” (Buharija i Muslim)


MASLINOVO ULJE


Odavno je poznato da maslinovo ulje povoljno utječe na srce i krvne žile. Osim toga, blagotvorno je za probavu i izuzetno bogato antioksidansima koji neutraliziraju slobodne radikale. Mnoga istraživanje su potvrdila da maslinovo ulje djeluje protuupalno i da svakodnevna konzumacija 20 ml maslinova ulja može značajno povećati gustoću kostiju kod žena. Jača nokte i kosu, pomaže kod neplodnosti, mnogih kožnih oboljenja, pa čak i artritisa, a najbolje je kombinirati lokalnu primjenu na oboljelo mjesto uz konzumiranje jutrom, na prazan želudac. Maslina je spomenuta u Kur’anu na nekoliko mjesta, a u suri Nur drvo masline Allah naziva blagoslovljenim drvetom.


DATULJE / HURME


Datulje imaju širok spektar zdravstvenih dobrobiti zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na zemlji, odlične su za probavu, bogate vitaminima (A1, C, B1, B2, B3, B5 i folnom kiselinom) i mineralima (kalcij, magnezij, kalij, fluor, sumpor i željezo). Zbog visokog udjela željeza posebno preporučuju anemičnim osobama. Uz već navedeno, zbog obilja kalija smatraju se saveznikom u očuvanju srca, mišića i živčanog sustava. Znanstvena studija objavljena 2010. godine u časopisu „Journal of Applied Sciences Research“ donosi saznanja o proteinskom sadržaju datulja koji doseže čak do 23 vrste aminokiselina. Bitno je i spomenuti da su od velike koristi trudnicama pred porod, zbog visokog udjela vlakana čiste debelo crijevo i stimuliraju maternicu, odnosno pospješuju kontrakcije, a zbog prisutnih šećera povećavaju snagu i izdržljivost žene tijekom poroda.
O spomenutoj koristi datulje za trudnice, odnosno rodilje Allah govori u suri Merjem: “I porođajni bolovi prisiliše je da dođe do stabla jedne palme. ‘Kamo sreće da sam ranije umrla i da sam potpuno u zaborav pala!’, povika ona. I on je, niže nje, zovnu: ‘Ne žalosti se, Gospodar tvoj dao je da niže tebe potok poteče. Zatresi palmino stablo, posut će se po tebi datule svježe!
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “Ko ujutro pojede 7 hurmi, tog dana mu ne mogu naštetiti sihr ni otrov.” (Ebu Davud)


SMOKVE


Zanimljiva činjenica je da u današnjem vremenu ima preko 600 vrsta ovog voća na svijetu. U narodnoj medicini koriste se kod zatvora, oteklina, kašlja, upale grla itd., a njihovo mlijeko, odnosno mliječni sok ima jako antiseptičko i antifungicidno djelovanje. Uz to, pomaže kod glista i ostalih crijevnih napasti, a liječi i gljivice i bradavice na koži.
Smokve su voće koje sadrži mnogo vlakana, vitamina i minerala. Kao i datulje, smokve su također bogate kalcijem, željezom, magnezijem i kalijem, a sadrže i triptofan (spoj koji potiče mirniji i kvalitetniji san). Preporučuju se kod menstrualnih bolova, anksioznosti i depresije, a posebno je korisno za njima posegnuti kod mentalnih napora jer potiču koncentraciju i pamćenje. Smokve sadrže visok udio šećera, koji se u sušenjem tog voća još uvećava stoga se ne preporučuje dijabetičarima. U Kur’anu se nalazi sura imena „Smokva“ odnosno „Et Tin“, u kojoj se Allah Uzvišeni kune: „Tako mi smokve i masline…“  (Et Tin, 1)
Ovo su samo neke od namirnica koje je Uzvišeni Allah spomenuo u Svojoj Knjizi i koje je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem volio. Sve one su samo dio mnogobrojnih dokaza Allahove moći i ljepote Njegovog stvaranja. Ukoliko još niste, uvrstite ih u svoju prehranu i Allahovom dozvolom vidjet ćete benefite istih.

N-um

Povezani Članci

Back to top button